Deal Rusland-Syrië, vredesoverleg verder weg

Rusland en Syrië versterken hun band. Moskou investeert miljoenen in energiewinning voor de Syrische kust.

Rusland heeft zijn banden met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad verder versterkt met de ondertekening van een overeenkomst over gas-en oliewinning voor de Syrische kust in de Middellandse Zee.

Woensdag sloot de Syrische regering in Damascus een deal met de Russische energiefirma Soyuzneftegaz, eigendom van de Russische centrale bank. De firma, geleid door de voormalige Russische energieminister Joeri Sjafranik, krijgt een concessie van 25 jaar om onderzoek en proefboringen te doen in de wateren tussen de Syrische havensteden Banias en Tartus. In Tartus heeft Rusland, belangrijkste bondgenoot van Assad, een steunpunt voor zijn vloot in de Middellandse Zee.

Het akkoord komt enkele weken voor een geplande internationale vredesconferentie over Syrië, die op 22 januari in het Zwitserse Montreux moet beginnen. „Soyuzneftegaz gaat snel aan het werk. Het bedrijf zal niet de oneerlijke economische sancties volgen die vooral de olievelden treffen”, verklaarde de Syrische energieminister Suleiman Abbas. Hij verwees naar de westerse sancties tegen Assad – door Rusland en China verworpen.

De Syrische Nationale Coalitie, een verbond van oppositiegroeperingen, zei fel gekant te zijn tegen de energiedeal „die erop is gericht de rijkdommen van onze bodem om te zetten in Russische wapens die het Syrische volk moeten doden”.

De meeste gas- en oliereserves zijn nu in handen van rebellen in door sunnieten gedomineerd gebied in het oosten en noordoosten van het land. Gas- en oliewinning op zee geven het regime, dat steunt op de alawitische minderheid, perspectief op nieuwe inkomsten. Naar verwachting duurt het wel nog jaren voordat daadwerkelijk gas en olie worden gewonnen.

Soyuzneftegaz steekt in eerste instantie 11 miljoen euro in onderzoek en zal daarna 55 miljoen investeren in proefboringen, zei Abbas volgens het Syrische staatspersbureau SANA.

Het is onzeker of de vredesconferentie, die al eerder werd uitgesteld, nu doorgaat. De Syrische oppositiecoalitie eist dat het regime eerst zijn bombardementen op de stad Aleppo staakt. Hierbij zouden de afgelopen dagen meer dan 400 doden zijn gevallen.

Ook van Russische zijde wordt de datum van het overleg in twijfel getrokken. Nikolaj Patroesjev, het hoofd van de Russische Nationale Veiligheidsraad, zegt in Russische media dat westerse landen er niet in zijn geslaagd de oppositie te „consolideren” en „ervan te overtuigen deel te nemen”. Door de voortdurende verdeeldheid tussen Syrische oppositiegroepen en de groeiende dominantie van fundamentalistische rebellenfacties voelt Moskou zich gesterkt in zijn steun voor Assad. (AP, AFP)