De stad bekeken door de ogen van een toerist

Op internet ontstond een steeds verder uitdijend ‘blogproject’ over het leven in de stad. Columns, filmpjes, kunst. En een drone boven Amsterdam.

Still uit dronefilmpje op website Stadsleven: het dak van het Concertgebouw.
Still uit dronefilmpje op website Stadsleven: het dak van het Concertgebouw.

Een „talkshow” op internet, wat moet je je daar bij voorstellen? Schrijfster en journalist Tracy Metz, die in het dagelijks leven onder de noemer Stadsleven ook ‘echte’ talkshows over het leven in steden (en dat in Amsterdam in het bijzonder) organiseert, laat met haar gelijknamige website zien dat het kan. De maandelijkse talkshows – een samenwerkingsverband met De Groene Amsterdammer, EYE en Peoples Place – worden door haar online verder uitgediept en uitgebreid. Onlangs werd daar een interessant hoofdstuk aan toegevoegd met De Stad door Andere Ogen. Want zou het niet mooi zijn, bedacht Metz, als je als Amsterdammer weer even naar je stad kunt kijken met de verwonderde blik van de toerist, die „schoonheid ziet in zaken die inwoners van de stad allang voor lief nemen”?

Het blogproject wilde „beelddenkers en stadsdenkers” de kans geven hun „frisse blik” op de stad te geven. Denk daarbij aan mensen als reclameman Erik Kessels, fotograaf Hans Aarsman en Russell Shorto, auteur van Amsterdam: A History of the World’s Most Liberal City. Op de website www.stadslevenamsterdam.wordpress.com verscheen afgelopen maand elke dag een column, interview of kunstproject. Het leidde tot een gevarieerde en soms verrassende verzameling.

Zo laat Akko Goldenberg via een „geluidssculptuur” van Amsterdam (een stadsplattegrond wordt afgespeeld op een piano door het draaien van een cilinder – de structuur van de stad en de hoogte van de gebouwen bepalen via de vallende hamertjes tempo en toon) het verschil horen met een stad als Eindhoven. Esther Polak laat in Amsterdam Real Time een ‘sporenkaart’ zien van de leefpatronen van Amsterdamse inwoners. Tussen-ruimte van Non-fiction biedt een nieuwe kijk op de spleten en steegjes in de binnenstad. Maar er zijn ook filmpjes te zien van voorbijgangers, waaronder het prachtige jaren tachtigdocument Een fotograaf filmt Amsterdam van Ed van der Elsken (1982). En IJburg in foto’s, vastgelegd door de oren van een blinde man. Ook mooi: Beautiful Amsterdam, een reclamefilm uit 1927 voor het Amstel Hotel, compleet met Laurel & Hardy-autootjes op het Damrak.

Hoogtepunt is toch wel het filmpje met beelden gemaakt door een drone, een op afstand bestuurbaar luchtvoertuigje – meestal geassocieerd met militaire acties. Maar hier zie je hoe het ook kan. Rustig zweeft de drone boven Amsterdam. Opgestegen vanaf het Leidseplein filmt hij de daken van het Concertgebouw, het Stedelijk Museum, de torens van het Rijks, zweeft hij over het IJ en langs grachten. Voetgangers kijken vol verbazing omhoog. Er zijn ook dronefilmpjes te zien van Parijs, Berlijn en New York, maar het allerleukst blijft Amsterdam. In combinatie met de prettige gitaarklanken van Carlos Vamos is dit nou typisch zo’n filmpje dat je nog een keer gaat bekijken. En nog een keer.

De Stad door Andere Ogen, www.stadslevenamsterdam.wordpress.com

    • Saskia van Loenen