In beeld

De rampen van 2013: van treinongelukken tot tyfoons

De dodelijkste tyfoon in de geschiedenis van de Filippijnen, de ergste overstromingen in tien jaar in Duitsland en de meest verwoestende bosbrand ooit in Colorado; 2013 werd gekenmerkt door een aantal grote natuurrampen. Maar de mensheid zelf had dit jaar ook een hand in veel rampen. In deze fotoreeks zijn vier dodelijke treinongelukken opgenomen, en tal van foto's van een van de grootste rampen van het jaar: de ineenstorting van een kledingfabriek in Savar, Bangladesh. Robbert van Venetië, fotoredacteur van NRC, maakte een selectie van de meeste indrukwekkende foto's. Let op, deze serie bevat foto's die als schokkend kunnen worden ervaren. Wat vindt u de meest indrukwekkende foto? Klik op 'Stem op deze foto' bij de desbetreffende foto.
Tacloban, een paar dagen nadat Haiyan aan wal kwam.
AFP/ Noel Celis
De reddingswerkzaamheden duurden na een treinongeluk bij station Bretigny-sur-Orge, Frankrijk, op 12 juli, de hele nacht. Bij de ontsporing van de trein– die veel te hard reed – kwamen zes mensen om het leven.
AFP/ Lionel Bonaventure
Reddingswerkers varen door de overstroomde stad Passau, in Beieren op 3 juni.
AFP/ Christof Stache
De Donau bij Deggendorf, in het zuiden van Duitsland, op 6 juni. Door het noodweer moesten in allerijl dijken worden versterkt met zandzakken.
AFP/ Christof Stache
Een luchtfoto van 19 juni van Villelongue, Frankrijk. Bij de voor het seizoen ongebruikelijke stormen trad de rivier Gave de Pau buiten zijn oevers en vrat een stuk weg op.
AFP/ Laurent Dard
De reactie van nabestaanden van een slachtoffers van de ineenstorting van de kledingfabriek in Savar. Het lichaam van hun familielid was net geïdentificeerd.
AFP/ Munir uz Zaman
Een Indiase jongere hangt aan een elektriciteitslijn, alvorens in het water van de overstroomde Ganges te duiken, op deze foto van 6 augustus uit Allahabad.
AFP/ Sanjay Kanojia
De Filippijnse stad Tacloban op 10 november. Inwoners lopen langs vernietigde huizen en lichamen na tyfoon Haiyan.
AFP/ Ted Aljibe
Savar, Bangladesh, op 10 mei. Reddingswerkers hebben weken na de ramp nog een arbeider van de ingestorte kledingfabriek kunnen redden van onder het puin.
AFP/ STR
Op deze foto van 21 april vluchten mensen voor vallende brokstukken die zijn losgekomen door naschokken in Sichuan, China. Door een krachtige aardbeving in het zuidwesten van China waren wegen versperd en kwam de hulp aan slachtoffers moeilijk op gang. Minstens 188 minsten vonden de dood.
AFP
Mensen staan op 11 november bij een aangespoeld schip in Tacloban. In de nasleep van de natuurramp vonden op grote schaal plunderingen plaats.
AFP/ Noel Celis
Overlevenden van megatyfoon Haiyan lopen mee in een religieuze processie in Tolosa (op het Filippijnse eiland Leyte), ruim een week nadat de storm over de archipel raasde. Volgens de Verenigde Naties raakten 1,9 miljoen mensen ontheemd.
AFP/ Philippe Lopez
Het leger van Bangladesh bestuurt hijskranen om slachtoffers te redden na de ramp in de kledingfabriek van 24 april.
AFP/ STR
Een vrouw wordt gered tijdens zware regenval in Athene, op 22 februari.
Reuters/ John Kolesidis
De naderende tornado op deze foto van 20 mei richtte veel schade aan in Moore, Oklahoma.
AFP/ Vincent Deligny
Dit zwembad in de buurt van het Duitse Maagdenburg staat vol overstromingswater. Het tuinmeubilair dobbert eromheen, op deze foto van 10 juni. In Duitsland, Hongarije en Tsjechië vonden afgelopen zomer de ergste overstromingen plaats in tien jaar tijd.
Reuters/ Thomas Peter
De brandweer in Colorado wist te voorkomen dat dit huis werd verzwolgen door de grote natuurbrand. Deze foto is van 13 juni.
Reuters/ Rick Wilking
Een standbeeld van hindoegod Shiva staat op 17 juni onder water door een overstroming van de rivier de Ganges in de Noord-Indiase deelstaat Uttarakhand.
Reuters/ Stringer
Reddingswerkers bij de Boeing 777 die crashte bij San Francisco International Airport in Californië, op 6 juli. Ten minste twee mensen kwamen om en 130 passagiers raakten gewond.
Reuters/ Jed Jacobsohn
Een brandweerman staat bij het wrak van de ontspoorde goederentrein in het Canadese Lac Megantic, op 8 juli. Bij de explosie ontstond een vuurbal.
Reuters/ Mathieu Belanger
Op deze foto van 10 juli is te zien hoe in de Chinese provincie Sichuan graafmachines werden ingezet om dorpelingen te bevrijden, nadat zij vast kwamen te zitten bij overstromingen en aardverschuivingen.
Reuters/ Stringer
Een slachtoffer van de aardbeving in Dingxi, in de Chinese provincie Gansu, krijgt medische hulp. Bij twee aardbevingen in Gansu vonden minstens 95 mensen de dood. Zo'n 51.800 gebouwen stortten in.
Reuters/ Stringer
De brandweer in actie in de buurt van een brandend huis, op 7 augustus in Californië.
Reuters/ David McNew
Inwoners van Contra Costa County vluchtten op 9 september weg van een door windstoten versterkte bosbrand in Californië.
Reuters/ Noah Berger
Een foto van de Australische familie Holmes. Oma Holmes schuilt met haar kleinkinderen in het water bij een steiger tijdens een grote natuurbrand in Dunalley, Tasmanië. De foto werd genomen op 4 januari.
AP/ Holmes Family/ Tim Holmes
Een man helpt een slachtoffer van de brand, op deze foto van 27 januari.
AP/ Agencia RBS
Een man staat tussen doodskisten van mensen die omkwamen bij de brand in nachtclub Kiss, in het zuiden van Brazilië. In de zaal zonder ramen ontstond binnen enkele seconden een allesvernietigende vuurzee.
AP/ /Felipe Dana
Meisjes huilen bij een geïmproviseerde gedenkplek buiten nachtclub Kiss in Santa Maria, Brazilië. Bij een brand in de club kwamen eind januari ruim 230 feestgangers om.
AP/ Felipe Dana
Een man rouwt om zijn vrouw, die om het leven kwam bij een gedrang op een stationsplatform in Allahabad, India, op 10 februari.
AP/ Kevin Frayer
Een vrouw kon van onder het puin worden gered, op 25 april.
AP/ Kevin Frayer
Een reddingswerker verlaat het rampgebied in Savar, op 29 april.
AP/ Ismail Ferdous
Een man en vrouw vereeuwigd in omhelzing na de ineenstorting van kledingfabriek Rana Plaza in Savar. Meer dan 1.100 mensen kwamen om.
AP/ Suman Paul
Savar, Bangladesh, op 30 april. Reddingswerkers proberen twee lichamen onder het puin vandaan te halen nadat een kledingfabriek instortte.
AP/ Wong Maye-E
Een autowrak staat voor een appartementencomplex dat werd vernietigd door de explosie bij een kunstmestfabriek in West, Texas, 18 april.
AP/ LM Otero
Verkoolde bomen en verwoeste huizen na een natuurbrand in Colorado, op 13 juni. Meer dan 350 huizen gingen in vlammen op, waarmee het de meest verwoestende bosbrand werd in de geschiedenis van de staat.
AP/ John Wark
Een man zit op het puin van het huis dat hij deelde met zijn ouders in Moore, Oklahoma, op deze foto van 23 mei.
AP/ Charlie Riedel
Bewakingscamera's legden de ontsporing van de trein bij Santiago de Compostela vast.
AP
Op 24 juli ontspoorde een trein nabij Santiago de Compostela in Spanje. Bij de ramp vielen tientallen doden.
AP/ La Voz de Galicia/ Xoan A. Soler
Op deze luchtfoto van 6 juli zien we het wrak van een vliegtuig dat bij landing crashte bij San Francisco International Airport.
AP/ Marcio Jose Sanchez
De treinramp was vanuit de ruimte te zien. Op deze foto van drie dagen na het ongeluk doorzoeken reddingswerkers het rampgebied.
AP/ The Canadian Press/ Paul Chiasson
Rook stijgt op uit treinstellen in Lac Megantic, Quebec. Op 6 juli ontspoorde een goederentrein die ruwe olie transpoorteerde. Een groot deel van Lac Megantic werd vernietigd. Duizend mensen moesten worden geëvacueerd.
AP/ The Canadian Press/ Paul Chiasson
Voor het blussen van de bosbrand in Californië werden ook vliegtuigjes ingezet.
AP/ Jae C. Hong
In augustus woedde een grote bosbrand in de buurt van Yosemite National Park in Californië. Op deze foto van de 25e van die maand loopt de brandweer langs Highway 120 na een bluspoging.
AP/ Jae C. Hong
Een deel van de snelweg in Weld County, Colorado, is door een overstroming van de South Platte rivier weggespoeld. De foto is genomen op 14 september. Bij de overstroming in de Verenigde Staten werd een gebied van meer dan 11.000 vierkante kilometer aangetast.
AP/ John Wark
Mensen lopen in Washington, Illinois, op de plek waar een verwoestende tornado de huizen met de grond gelijk maakte, op deze foto van 18 november.
AP/ Charles Rex Arbogast
Overlevenden rijden na tyfoon Haiyan op motoren langs de ruïnes in Guiuan, op deze foto van 14 november.
Foto AP/ David Guttenfelder
Overlevenden van tyfoon Haiyan wachten tot zij het militaire vliegtuig in mogen op deze foto van 12 november. Na de megastorm wachtten duizenden mensen op evacuatie, terwijl er plaats was voor enkele honderden mensen.
AP/ Bullit Marquez
Een luchtfoto van 18 november van het door een tornado getroffen gebied in Washington, Illinois. Tijdens de storm werden windsnelheden van 274 kilometer per uur gemeten.
AP/ Charles Rex Arbogast
Overlevenden lopen op 17 november na tyfoon Haiyan door de straten in Tacloban, een van de hardst getroffen steden in de Filippijnen. De tyfoon raasde op 8 november over de archipel.
AP/ David Guttenfelder
Op 1 december ontspoorde in de Bronx, New York, een passagierstrein. De trein bleek veel te hard te hebben gereden. Vier mensen kwamen om.
AP/ Mark Lennihan
Een luchtfoto van een door tyfoon Haiyan getroffen gebied, op 13 november.
AP/ Wally Santana
Een overlevende ontsteekt op 16 november een kaars bij een geïmproviseerd graf van twee familieleden die omkwamen tijdens tyfoon Haiyan.
AP/ Aaron Favila
Hulpdiensten zijn aan het werk op de plek waar een trein ontspoorde in New York. op 1 december.
AP/ Craig Ruttle
Een man kijkt op 16 oktober door het raam nadat het huis van zijn familie in de rivier viel bij een aardbeving in Buenavista, Bohol, in de Filippijnen.
Reuters/ Erik De Castro
Een auto ligt bovenop het puin na een tornado in Washington, Illinois op 17 november. Bij verschillende tornados in het gebied kwamen vijf mensen om.
Reuters/ Jim Young
Een verwoest huis tussen de omgevallen bomen in de buurt van Guiuan, in de Filippijnen op 20 november.
Reuters/ Edgar Su
Een hoop puin na de megatornado van 20 mei in Moore, Oklahoma, op deze foto van een week na de ramp. Het was de sterkste tornado in de VS in twee jaar.
Reuters/ Lucas Jackson
Een zwangere vrouw is aan het koken in een gebouw dat is omringd door ruïnes in Tacloban op 10 november 10, 2013. Meer dan vijfduizend mensen vonden de dood.
Reuters/ Erik De Castro
Overlevenden staan tussen het puin na supertyfoon Haiyan op 10 november. Het was een van de krachtigste stormen ooit.
Reuters/ Erik De Castro
Een kuststadje in de Filippijnen dat werd verwoest door tyfoon Haiyan op 11 november. De storm kwam op 8 november aan land.
Reuters/ Erik De Castro
Onderzoek op het terrein van een ontplofte kunstmestfabriek in West, in de Amerikaanse staat Texas op 18 april. De explosie, die werd veroorzaakt door ammoniumnitraat, veroorzaakte een kleine aardbeving en kostte het leven aan veertien man.
Reuters/ Adrees Latif
Reddingswerkzaamheden bij de ingestorte kledingfabriek Rana Plaza op 24 april.
REUTERS/Andrew Biraj
De hand van een arbeider tussen het puin van een ingestorte kledingfabriek in Savar, op zo'n 30 kilometer van Dhaka, Bangladesh. In de fabriek werd kleding gemaakt voor verkoop in het westen. Zo'n 1000 mensen kwamen om het leven.
Reuters/ Sajid Hossain
De fabriek van een grote kledingexporteur in Bangladesh na een grote brand op 9 mei. Bij de brand vonden acht mensen de dood.
Reuters/ Andrew Biraj
Moore, Oklahoma, op 21 mei na een verwoestende tornado. Minstens 24 mensen kwamen om.
Reuter/ Adrees Latif