Bronstige imitators en zoete professors geven weer updates

taalhistoricus

Ha, we kunnen weer kiezen voor de onjuiste spatie van het jaar! Ik ben een fan van de onjuiste-spatieverkiezing, al was het maar omdat je er iets van kunt opsteken.

Er zijn zes nominaties.

De eerste genomineerde is ‘bronstige hertenimitator’. Toelichting op spatiegebruik.nl, de website waar je je stem kunt uitbrengen: „Volgens de kop op nrc.nl is de Hoge Veluwe op zoek naar een bronstige hertenimitator. Is het imiteren van herten wellicht gemakkelijker als je zelf een beetje bronstig bent?”

Het fijne van deze verkiezing is dat de spatiefout wordt gedocumenteerd. In dit geval zie je een foto van een artikel op nrc.nl met daarop de kop: ‘Geen grapje: Hoge Veluwe zoekt „bronstige hertenimitator”.’

Zo heeft die kop op de site gestaan. Hoe lang weet ik niet, wel dat deze spatiefout inmiddels is gecorrigeerd (‘Geen grapje: Hoge Veluwe zoekt „bronstigehertenimitator”.’) Het gaat om een serieus artikel waarin wordt gemeld dat natuurpark De Hoge Veluwe op zoek is naar mensen die bronstige herten kunnen nadoen; zij zouden kunnen deelnemen aan het eerste Open Nederlandse Kampioenschap Burlen.

De tweede is ‘Weer updates’, een rubriek bij Buienradar. Of ze bij Buienradar weten dat er een taalkundig verschil bestaat tussen weer updates (alweer updates) en weerupdates (actualiteiten over het weer) is mij niet bekend. Wellicht weten ze het wel, maar vinden ze dit onderscheid gewoon ouderwetse onzin. Hoe dan ook: ze kiezen daar consequent voor weer updates. Op andere websites kun je genieten van weer foto’s, weer berichten, weer alarm, enzovoorts.

De derde is een kop op bruno.nl, een website met nieuwsberichten over entertainment: ‘Haagse rechters laten Máxima portretten verwijderen’, kopte de redactie in juli van dit jaar. Commentaar van spatiegebruik.nl: ‘Máxima die portretten moet verwijderen... dat klinkt als een koninklijke taakstraf!’ Drie rechters in Den Haag hadden staatsieportretten laten verwijderen waarop Máxima naast Willem-Alexander stond. Reden: zij spraken alleen namens de koning recht, niet tevens namens zijn echtgenote.

De vierde is ‘basis onderwijs’. Een fout die je steeds vaker tegenkomt. Taal behoort samen met rekenen tot de basis van goed onderwijs, stelt de overheid, maar tegelijk zie je dat steeds meer basisscholen zich afficheren als basis school. Waar basis onderwijs wordt aangeboden. Ja, het verschil is klein, maar je moet toch vaststellen dat er al meteen bij de eerste stappen íéts misgaat.

Tot slot, de vijfde en zesde genomineerden: ‘Net jurkje’, een aanbieding van een erotiekwinkel: een jurkje dat toch niet zo net blijkt te zijn. En ‘zoete witte wijnprofessor’, een man die veel weet van zoete witte wijn.

Stemmen kan tot en met zondag op spatiegebruik.nl

    • Ewoud Sanders