AEX voor het eerst sinds 2008 even door ‘symbolische’ grens 400 punten

De AEX is vanochtend even door de grens van 400 punten gegaan, iets dat sinds september 2008 niet meer gebeurde. Inmiddels staat de beursindex net iets onder die grens.

Twitter avatar ABNAMROeconomen ABN AMRO EconBureau Sinds september 2008 AEX weer boven de 400 op de borden in dealingroom #ABNAMRO. http://t.co/7te2QOpu70

De Amsterdamse beurs hikt al sinds eind oktober tegen de grens aan. Maar telkens als hij bijna bereikt werd, zakte de koers weer in. De afgelopen weken leken de 400 punten er voor het einde van het jaar niet meer in te zitten.

Wall Street brak gisteren records

De AEX volgt Wall Street, waar gisteren records werden behaald. De Dow Jones en de S&P 500 sloten op Tweede Kerstdag op het hoogste niveau ooit, schrijft persbureau Novum. De Dow Jones won 0,8 procent en eindigde op 16.479,88 punten. De S&P 500, waarin de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, gemeten naar hun marktkapitalisatie, zijn opgenomen, steeg een half procent en kwam uit op 1.842,01 punten. Techbeurs Nasdaq eindigde 0,3 procent hoger op 4.167,18.

De beurshandelaren in de Verenigde Staten reageerden op een flinke daling van het aantal steunaanvragen van het land. Beleggers hopen dat de Amerikaanse economie ook na een tempering van de monetaire stimuleringsmaatregelen blijft groeien.

Eigenlijk van weinig echte waarde

Maar is de grens ook daadwerkelijk van belang voor beursanalisten? Nee, schreef onze economieredacteur Maarten Schinkel eind november al: het getal heeft eigenlijk geen betekenis:

“Er lopen optieseries op een index van 400, maar die zijn er ook op 395 en 405. De grens is voor technisch analisten niet van wezenlijk belang en in guldens – de oorspronkelijke denominatie van de index – zou het hier zijn gegaan om de niet zo magische grens van 881,48 punten.”

Symbolische waarde is er wel

Toch is de grens wel degelijk van symbolische waarde, legde Schinkel uit:

“Hij staat voor het einde van de lange, angstige reis door de nacht van de kredietcrisis. Daags voor de val van Lehman Brothers, in september 2008, dook de index onder de 400 punten. Hij bereikte een dieptepunt van vlak onder de 200 punten in maart 2009 en krabbelde daarna moeizaam op.”

De vraag is of de opgaande lijn op de beurzen intact blijft. Vooralsnog moet het beursgenoteerde bedrijfsleven gaan leveren om de koersstijging waar te maken. Schinkel:

“Dat vergt een verdere opleving van de economie. Het alternatief is dat de waardering van aandelen op de beurs hoog blijft of verder stijgt. En dat hangt weer af van het voortbestaan van de uiterst ruimhartige monetaire omstandigheden die centrale banken voor banken en beleggers hebben gecreëerd.”

    • Frank Huiskamp