Voor het eerst in vijf jaar sluit AEX boven ‘magische’ 400-puntengrens

De entree van de Amsterdamse beurs op Beursplein 5. De AEX-index sloot vandaag voor het eerst sinds 2008 boven de 400 punten.
De entree van de Amsterdamse beurs op Beursplein 5. De AEX-index sloot vandaag voor het eerst sinds 2008 boven de 400 punten. Foto ANP / Martijn Beekman

De Amsterdamse AEX-index, de belangrijkste beursgraadmeter in Nederland, is vandaag boven de ‘magische’ 400-puntengrens gesloten. Met 400,99 punten sloot de AEX-index voor het eerst in vijf jaar op het niveau van voor de crisis.

De Amsterdamse beurs volgde vandaag de markten in de Verenigde Staten, waar gisteren ook records werden behaald. Beleggers daar hopen dat de Amerikaanse economie ook na een tempering van de monetaire stimuleringsmaatregelen fors blijft groeien. Een paar minuten na de openingsbel werd de 400-puntengrens al doorbroken, maar daarna zakte de index vrij snel terug. In de loop van de middag kroop de lijn toch weer richting de 400 punten en werd uiteindelijk een winst van 1,1 procent geboekt.

Vooral van symbolische waarde

Het doorbreken van de grens is vooral van symbolische waarde, schreef economieredacteur Maarten Schinkel eerder:

“Het staat voor het einde van de lange, angstige reis door de nacht van de kredietcrisis. Daags voor de val van Lehman Brothers, in september 2008, dook de index onder de 400 punten. Hij bereikte een dieptepunt van vlak onder de 200 punten in maart 2009 en krabbelde daarna moeizaam op.”

De vraag is of de opgaande lijn op de beurzen intact blijft. Vooralsnog moet het beursgenoteerde bedrijfsleven gaan leveren om de koersstijging waar te maken. Schinkel:

“Dat vergt een verdere opleving van de economie. Het alternatief is dat de waardering van aandelen op de beurs hoog blijft of verder stijgt. En dat hangt weer af van het voortbestaan van de uiterst ruimhartige monetaire omstandigheden die centrale banken voor banken en beleggers hebben gecreëerd.”

Op 3 juli 1997 stond de index voor het eerst zo hoog als nu. In september 2000, ruim dertien jaar geleden, noteerde de AEX 703 punten.

    • Lex Boon