Zes militairen vredesmacht Afrikaanse Unie gedood in CAR

Zes Tsjadische militairen van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn gedood. Vijftien andere Tsjadiërs raakten gewond. Het Rode Kruis heeft laten weten dat het sinds het oplaaiende geweld van gisteren bovendien al zeker veertig lichamen van omgekomen burgers in hoofdstad Bangui heeft geteld.

Tsjadische troepen van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie rijden door een straat in Bangui. Foto AP / Rebecca Blackwell

Zes Tsjadische militairen van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn gedood nadat ze gisterenmiddag in de hoofdstad Bangui in een hinderlaag waren gelopen. Dat heeft een woordvoerder van de AU vandaag bekendgemaakt, zo meldt persbureau AP. Vijftien andere Tsjadiërs raakten gewond.

Het is onduidelijk wie de aanval uitvoerde. Het Tsjadische contingent, dat bestaat uit Arabisch sprekende moslims, is door christen-milities (Anti-Balaka) beschuldigd van partijdigheid in het conflict in de CAR. Ze zouden anti-christelijk zijn en de kant hebben gekozen van moslimrebellen (Séléka), die negen maanden geleden de macht hebben gegrepen bij een coup.

De aanval onderstreept het troebele karakter van het conflict in het land, zo schrijft AP, waar troepen van de Afrikaanse Unie en voormalig kolonisator Frankrijk proberen de orde te herstellen nadat de afzetting van de christelijke president door overwegend islamitische opstandelingen in het voorjaar tot chaos had geleid. Zowel de Fransen als de vredesmacht van de AU zijn daarbij al meerdere keren aangevallen. De troepen worden er ieder van beschuldigd zich partijdig op te stellen in het sektarische conflict. Gisteren eisten tientallen moslims in Bangui juist nog het vertrek van de Franse troepen.

Update 20.30 uur: Het Rode Kruis heeft laten weten dat het sinds gisteren al zeker veertig lichamen van omgekomen burgers in hoofdstad Bangui heeft geteld. Dat meldt persbureau AFP. In een bericht eerder vanmiddag werd nog gesproken van tien omgekomen burgers. Er zijn ook ruim zestig gewonden door het Rode Kruis geholpen.

Daarnaast zouden dinsdag al zo’n zestig lichamen zijn gevonden in de hoofdstad. Het Rode Kruis brengt de lichamen van overleden mensen naar het mortuarium van het ziekenhuis. Een precies cijfer over het totaal aantal doden sinds het oplaaiende geweld van 5 december kon het Rode Kruis nog niet geven. Daar zou morgen pas meer bekend over kunnen worden omdat er momenteel een avondklok is ingesteld, waardoor zelfs de hulpdiensten niet naar buiten gaan, zo legt een woordvoerder van het Rode Kruis uit. Het is niet duidelijk wie achter het geweld van de laatste paar dagen in de hoofdstad zit.

Update 21.15: In de hoofdstad van de CAR is gisteren ook een massagraf gevonden, aan de rand van de stad. Dat zegt de vredesmacht van de AU, meldt persbureau AP. Er zouden zeker twintig lichamen in liggen, en het is onduidelijk of deze onder de doden vallen die het Rode Kruis eerder ook al meldde. Het is ook nog onbekend welke van de strijdende partijen slachtoffer en welke dader is.

Interventie van troepen in de Car sinds begin december

In maart zetten islamitische rebellen president François Bozizé af. Sindsdien strijden christelijke en islamitische milities om de controle over goud- en diamantmijnen. Aan beide kanten wordt gevochten, geplunderd en worden mensenrechten geschonden. Honderden burgers zijn al door het geweld om het leven gekomen.

Op 5 december stemde de VN-Veiligheidsraad unaniem in met een interventie van de Franse en Afrikaanse troepen in de CAR. Sindsdien zijn er soldaten uit Frankrijk (1.600) en van de Afrikaanse Unie (6.000) actief om het geweld in het land een halt toe te roepen. Ze hebben zich ten doel gesteld het geweld te stoppen, de rivaliserende moslimrebellen en christen-milities te ontwapenen en een politiek proces op gang te brengen met daarna snel verkiezingen.

    • Anouk van Kampen