Van Beek eerste Nederlandse schaatster Sotsji - wint 1.000 meter

Lotte van Beek (R) en Marrit Leenstra juichen na afloop van de 1.000 meter tijdens het olympisch kwalificatietoernooi.
Lotte van Beek (R) en Marrit Leenstra juichen na afloop van de 1.000 meter tijdens het olympisch kwalificatietoernooi. Foto ANP / Vincent Jannink

Lotte van Beek heeft zich vanmiddag als eerste Nederlandse schaatsster verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen in Sotsji. De 22-jarige Zwolse won op de eerste dag van het kwalificatietoernooi in Thialf de 1.000 meter in een tijd van 1.15,18.

Marrit Leenstra, Ireen Wüst en Margot Boer werden tweede, derde en vierde en moeten daarmee voorlopig nog afwachten of zij ook naar Sotsji mogen. De kans is groot dat in ieder geval Leenstra door mag. Wüst strijdt ook op de 1.500, 3.000 en 5.000 meter nog om een olympisch ticket.

De zege van Van Beek was opmerkelijk omdat ze in haar duel met Leenstra op het laatste rechte stuk bijna ten val kwam. Ze bleef haar ploeggenote van Team Corredon echter al struikelend alsnog acht honderdsten van een seconde voor. Haar opluchting was dan ook groot, zei ze voor de camera’s van de NOS:

Annette Gerritsen en Laurine van Riessen, die bij de Spelen in 2010 in Vancouver nog respectievelijk zilver en brons wonnen, kwamen er niet aan te pas. Van Riessen werd zesde, Gerritsen slechts twaalfde. Bekijk hier alle uitslagen.

De KNSB werkt dit jaar met een zogenoemde prestatiematrix die de olympische startplekken onder een beperkt aantal schaatsers verdeelt. Bij de mannen zijn er achttien startplekken te vergeven op alle afstanden, voor tien schaatsers, en ook bij de vrouwen mogen tien schaatsters mee. Eerder vanmiddag werd duidelijk dat in ieder geval Sven Kramer en Jorrit Bergsma op een van die plekken mogen rekenen: zij schaatsen namens Nederland de 5.000 meter op de Spelen in Sotsji.

    • Anouk van Kampen