Tips voor de Kerstlezer

Onze lijst met dé 50 romans van de afgelopen 5 jaar: in zekere zin een lijst met tips voor de Kerstlezer. Drie Bekende Nederlanders namen de lijst voor NRC Handelsblad door en gaven aan welk boek ze tijdens de Kerstdagen denken te gaan lezen.

Gijs Scholten van Aschat

“Eigenlijk heb ik al aardig wat van de romans op de lijst gelezen. Met name de buitenlandse. Zoals Caribou Island, een prachtige rauwe Alaskaroman van David Vann. Aan Tonio ben ik begonnen. Maar de stijl van A.F.Th Van der Heijden ligt me niet. Dat breed uitwaaierende. Het spreekt me niet zo aan. Ik houd van strak taalgebruik, van functionaliteit, van zinnen die met een pipetje op het papier aangebracht zijn. Om die reden mis ik Canada op de lijst, de laatste roman van Richard Ford. Die mag er van mij zo tussen. Een van mijn boeken van de afgelopen vijf jaar.”

Wim Pijbes

“Ik ben benieuwd naar Het boek Ont van Anton Valens. Een roman over Groningen heb ik begrepen, de stad waar veel literatuur zit en hoofdstad van de provincie waar ik ben opgegroeid. Kan ik dicht bij mezelf blijven. Ik verwacht herkenbare Groningse sentimenten: de Blues, de Noordelijke verlatenheid van het leven. Niet altijd even vrolijk. Noem het weemoedig. Het zat ook in De nieuwe man, de Groningse roman van Thomas Rosenboom. Die eindeloze kleivelden uit mijn jeugd. Verlatenheid vermengd met een vleugje nostalgie. Maar dan wel een vrolijke vorm daarvan.”

Paulien Cornelisse

“Over Vader hoorde ik iemand zeggen dat je het moet lezen als je ook van Het Bureau van Voskuil houdt, omdat het vol zit met gedetailleerde beschrijvingen van ongemakkelijke sociale situaties. Ik hou heel erg van Het Bureau. Tel daar het plezier bij op dat je wekenlang – want het is een dik boek – mag zeggen: ‘Ik ben bezig in Knausgård.’ Iets in de klank van die naam is onweerstaanbaar. Misschien omdat het doet denken aan het caravanmerk Knaus.”

    • Roderick Nieuwenhuis