Terugkijken: Ricksen over zijn ALS, en zoon Nieuwenhuizen over zijn vader

Kerst duurt nog maar een paar uur – de laatste kans van het jaar om Annie’s ‘It’s a hard knock life’ voor de zoveelste keer mee te zingen of zonder al te veel schaamte naar Sissi te kijken. Maar er is een alternatief: een indrukwekkende kerstserie met echte mensen. Kijk de afleveringen van Recht uit het hart hier terug.

Kerst duurt nog maar een paar uur - de laatste kans van het jaar om Annie’s ‘It’s a hard knock life’ voor de zoveelste keer mee te zingen of zonder al te veel schaamte naar Sissi te kijken. Maar er is een alternatief: een indrukwekkende kerstserie met echte mensen. Zoals voetballer Fernando Ricksen die vanavond over zijn ziekte ALS vertelde, of een van de zoons van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen die gisteren over de dood van zijn vader sprak. Kijk de afleveringen van Recht uit het hart hier terug.

In de kerstserie van Recht uit het hart vertellen zes mensen, onder wie Ricksen en Nieuwenhuizen, over wat hen is overkomen en hoe ze nu in het leven staan. Ze willen, zo schrijft de KRO over zijn serie “hun persoonlijke verhalen delen in de hoop anderen te inspireren met als het motto: leef en vier het leven, ondanks tegenslagen en verdriet”. Een beetje een clichématige insteek, maar dat mag met Kerst. En het levert in dit geval indrukwekkende speeches op.

Fernando Ricksen over zijn spierziekte

Voetballer Fernando Ricksen (37) maakte in oktober al veel indruk toen hij als gast bij De wereld draait door over zijn biografie kwam praten, maar in de loop van het gesprek ook vertelde dat hij sinds kort wist dat hij aan de ernstige spierziekte ALS lijdt:

In ‘Recht uit het hart’ vertelden hij en zijn vrouw vanavond over zijn drankverslaving, zijn drugsmisbruik, de liefde voor zijn vrouw en zijn gevecht tegen ALS. “Maar opgeven, dat doe ik zeker niet”, aldus Ricksen:

De 27-jarige Nikki Peters vertelt in deze aflevering ook haar verhaal: over hoe dit jaar werd ontdekt dat ze een zeldzame vorm van baarmoederhalskanker heeft.

Lees hier ook het interview van NRC Handelsblad met Ricksen terug.

Xandra en Alain Nieuwenhuizen over hun vader

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen (41) werd op 2 december 2012 aangevallen door spelers van het tegenspelende Amsterdamse Nieuw-Sloten op het voetbalveld van zijn club SC Buitenboys Almere. Hij overleed aan zijn verwondingen en liet een vrouw en drie zoons achter. Afgelopen week werden de zeven verdachten, zes minderjarige voetballers en de vader van een van hen, ook in hoger beroep veroordeeld. Ze kregen gevangenisstraffen tot zes jaar.

Ruim een jaar na de noodlottige dag vertelden zijn vrouw Xandra, zijn zoon Alain en zijn zus Angelique gisteren over de verwerking van zijn dood. “Ik ben bang geworden om alleen te zijn”, vertelt zijn zoon:

In deze aflevering vertelt ook André Bek zijn levensverhaal. Hij kreeg binnen twintig jaar vier keer een nieuwe nier: van zijn broer, vader, moeder en van zijn eigen vrouw.

Morgen volgen op Nederland 2 de verhalen van actrice en columniste Ellemijn Veldhuijzen van Zanten en Joshua Verhoeven. Veldhuijzen is moeder van zes kinderen, van wie er drie vlak na de geboorte zijn overleden. Verhoeven heeft een stichting opgericht om meer bekendheid aan Lyme te geven.

    • Anouk van Kampen