Obama tekent begrotingsplan en wet die seksueel misbruik leger aanpakt

Obama en zijn vrouw bij een kerstmaaltijd op een marinebasis, tijdens hun jaarlijkse trip naar Hawaï. Foto EPA / Kent Nishimura

De Amerikaanse president Barack Obama heeft wetsvoorstellen voor de begroting van de komende twee jaar en voor defensie goedgekeurd. Daarmee wordt onder meer het risico op een nieuwe shutdown verminderd en zal harder kunnen worden opgetreden tegen seksueel misbruik in het leger. Dat meldt persbureau AP op gezag van het Witte Huis. Obama heeft de wetsvoorstellen tijdens zijn vakantie op Hawaï ondertekend.

Obama ondertekende onder meer een begrotingsplan voor de komende twee jaar waar eerder deze maand overeenstemming over werd bereikt. In het tweepartijenakkoord wordt 63 miljard dollar aan automatische bezuinigingen, onder meer op de nationale parken en het Amerikaanse leger, teruggedraaid. De hierdoor hogere uitgaven worden gecompenseerd door bezuinigingen en lastenverhogingen ter hoogte van 85 miljard dollar in de komende tien jaar.

Alhoewel de 23 miljard dollar die door het akkoord wordt opgeleverd maar marginaal is ten opzichte van de Amerikaanse overheidsschuld van zeventien biljoen dollar, wordt hiermee wel voorkomen dat het de komende twee jaar nog tot grote begrotingsconflicten komt. In oktober lag de Amerikaanse overheid nog bijna drie weken stil omdat de partijen het niet eens werden over de overheidsuitgaven.

Obama ondertekent ook wetsvoorstellen Defensie

Obama ondertekende vandaag ook een wet waarin wordt bepaald dat volgend jaar 552,1 miljard naar het defensiebudget van het land gaat. Daarbovenop zal de VS 80,7 miljard dollar voor de oorlog in Afghanistan en andere overzeese operaties apart houden. Volgens persbureau Reuters zal er ook geld gaan naar het helpen bij het vernietigen van chemische wapens in Syrië, en wordt het door het aannemen van het wetsvoorstel straks makkelijker om gevangenen uit de militaire gevangenis op Guantanamo Bay naar landen over te brengen die ze willen aannemen.

Bovendien wordt door het aannemen van de wet een campagne afgerond van vrouwen in de Senaat die het afgelopen jaar de aandacht hebben willen vestigen op het probleem van verkrachtingen en seksueel misbruik in het leger. Vooral over dit aspect van de nu aangenomen wet ging het bij debatten over het wetsvoorstel in het Congres. De wet bepaalt onder meer dat militaire bevelhebbers straks niet langer jury-veroordelingen voor seksueel misbruik mogen vernietigen. Ook is nu bepaald dat veroordeelden oneervol ontslag moeten krijgen.

Eerder dit jaar was er veel ophef over seksueel misbruik van vrouwen in het leger. Het geweld tegen vrouwelijke militairen neemt steeds meer toe terwijl het vertrouwen van vrouwen in het leger dat het probleem zou worden opgelost afneemt. Vrijwel de voltallige Amerikaanse legertop moest zich daarvoor ook in de Senaat verantwoorden. Obama zei toen al dat het militaire leiderschap doordrongen was van de ernst van de situatie en alles op alles wilde zetten om het seksueel misbruik terug te dringen.

De ondertekening van de verschillende wetsontwerpen is een van de laatste daden dit jaar van Obama. Een jaar waarin zijn regering drie weken stilstond door een shutdown, het schuldenplafond bijna bereikt werd, er een bijna constante patstelling in het Congres was door onenigheid met de Republikeinen en zijn geliefde Affordable Care Act voor veel problemen zorgde.

    • Anouk van Kampen