Negen doden bij vliegtuigcrash Siberië

Het neergestorte vrachtvliegtuig in Irkoetsk.
Het neergestorte vrachtvliegtuig in Irkoetsk. Foto AFP / Russia's Emergencies Ministry

Een vrachtvliegtuig is vandaag in het Russische Irkoetsk in Siberië op een militaire basis neergestort. Daarbij zijn de negen mensen die aan boord waren overleden, zo melden de Russische autoriteiten volgens persbureau AFP.

Het vliegtuig, dat aan een vliegtuigfabriek in Novosibirsk toebehoorde, was in Novosibirsk opgestegen met negen mensen en een lading vliegtuigonderdelen aan boord. Toen het probeerde te landen op de tweede luchthaven van Irkoetsk, aan de noordwestrand van de Siberische stad, stortte de Antonov-12 echter neer op twee depots van een naastgelegen legerbasis, waardoor daar een brand ontstond. Volgens het ministerie van Defensie waren er echter geen doden op de grond te betreuren.

Het is nog niet duidelijk waardoor het ongeluk werd veroorzaakt. Een bron zou hebben gezegd dat technische mankementen en een fout van de piloot worden gezien als mogelijke oorzaken.

De Antonov-12-vliegtuigen werden gebouwd tussen 1957 en 1972. Ze zijn bedoeld om tot aan zestig mensen en twintig ton materieel te vervoeren. De vliegtuigen worden voornamelijk in landen uit de voormalige Sovjetunie nog gebruikt. In 2011 stortte een vliegtuig van hetzelfde type ook al neer met elf mensen aan boord. Daarna werd dat type vliegtuigen een tijdlang aan de grond gehouden in Rusland.

Rusland en de landen uit de voormalige Sovjetunie hebben een van ’s werelds slechtste veiligheidscijfers in de luchtvaart, met een ongeluksrato van bijna drie keer zo groot als het jaarlijkse gemiddelde, zo schrijft persbureau Reuters.

    • Anouk van Kampen