Meldpunt voor vuurwerkoverlast al bijna 24 uur slecht bereikbaar

Dit vuurwerk komt voor in de top 5 van het meest gevaarlijke vuurwerk dat in Nederland verkrijgbaar is in het illegale circuit. Foto ANP / Ruben Koet

Het meldpunt voor vuurwerkoverlast is sinds gisteravond al praktisch onbereikbaar vanwege cyberaanvallen. Uit welke hoek die komen is onduidelijk, maar het zijn ongetwijfeld geen sympathisanten, laat initiatiefnemer en GroenLinks-fractievoorzitter in Rotterdam Arno Bonte vanavond aan persbureau Novum weten. Hij hoopt dat vuurwerkoverlast.nl morgenochtend weer functioneert.

Vorig jaar was de site tijdelijk onbereikbaar vanwege een overbelaste server, maar dit keer zou het gaan om aanvallen. Die begonnen gisteravond. “Vanochtend heeft de site twee of drie uur gedraaid, maar aan het eind van de ochtend begon het weer”, zegt Bonte. “De site is nu al bijna een etmaal uit de lucht.” De webmaster is hard bezig het probleem op te lossen:

“Voor ons is belangrijk dat ie online gaat, mensen willen meldingen doen. Dat kon vandaag nauwelijks, sommige mensen mailen ons.”

Vanochtend waren er al iets meer dan tienduizend klachten binnengekomen, een aantal dat vergelijkbaar is met vorig jaar kerst:

Twitter avatar arnobonte Arno Bonte De meldingen over #vuurwerkoverlast blijven binnenstromen. Na vier dagen staat de teller van http://t.co/9ywcHp7Xp4 op 10.000…

Tweede jaar dat het meldpunt bestaat

Vijftien lokale GroenLinks-fracties openden het meldpunt afgelopen zondag voor het tweede jaar op rij. Zij vinden dat de overheid nog altijd te weinig doet tegen de overlast van vuurwerk. Vorig jaar kwamen uiteindelijk meer dan tachtigduizend klachten binnen. De meldingen gaan over harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat.

Het meldpunt is opengesteld tot 4 januari. De meldingen worden daarna gebundeld in een rapport dat aan de Tweede Kamer en de burgemeesters van de vijftien gemeenten wordt aangeboden.

    • Anouk van Kampen