Kritiek na bezoek Japanse premier aan omstreden oorlogsmonument

Een shinto-priester leidt premier Shinzo Abe de weg naar het altaar in de controversiële tempel Yasukuni. Foto AFP / Toru Yamanaka

China, Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben kritiek geuit op Japan na het bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan een omstreden oorlogsmonument in Tokio. De Zuid-Koreaanse regering veroordeelde het bezoek aan het monument waar onder andere Japanse oorlogsmisdadigers worden herdacht.

Het was het eerste bezoek van een Japanse premier aan de tempel sinds 2006. Junichiro Koizumi, die van 2001 tot en met 2006 premier was, ging altijd naar de tempel. De relaties met Zuid-Korea en China stonden hierdoor jarenlang onder druk.

Zuid-Korea waarschuwde vandaag dat Abe met zijn bezoek het militaristische verleden van Japan vierde en hiermee een stap in de verkeerde richting zette. De Verenigde Staten is teleurgesteld “dat de Japanse leider een actie heeft ondernomen die de spanningen met de Japanse buren zullen verergeren”.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring het Japanse bezoek “ernstig te veroordelen”.

‘Wilde respect betuigen aan oorlogsslachtofffers’

Abe zelf zei tegen verslaggevers te betreuren dat een bezoek aan Yasukuni een politieke en diplomatieke lading heeft gekregen. Hij zei slechts zijn respect te hebben willen betuigen aan de oorlogsslachtoffers.

“Het is niet mijn bedoeling om het Chinese en het Koreaanse volk te kwetsen.”

Het bezoek aan de Yasukuni-tempel ligt in binnen- en buitenland gevoelig, omdat bij de tempel ook enkele beruchte oorlogsmisdadigers worden geëerd, onder wie ook 14 oorlogsmisdadigers die na 1945 door een geallieerd oorlogstribunaal werden veroordeeld. Yasukini wordt daarom door veel landen in de regio gezien als een symbool van Japans militarisme voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bezoek ligt gevoelig bij China, maar ook Zuid-Korea, vanwege het bittere oorlogsverleden.

    • Marije Willems