Kiescommissie Thailand wil uitstel verkiezingen - dode bij protesten

Thaise anti-regeringsbetogers dragen een gewonde collega naar een ambulance tijdens de protesten in Bangkok vandaag. Foto AP / Wason Wanichakorn

De kiescommissie van Thailand heeft vandaag gepleit voor uitstel van de verkiezingen die de regering voor 2 februari heeft uitgeschreven. Volgens de commissie is er een gebrek aan ‘rust’ in het land, meldt persbureau AP.

Update 13.15 uur:
De Thaise regering weigert de vervroegde parlementsverkiezingen uit te stellen.

Bij botsingen tussen de politie en betogers tegen de regering kwam eerder vandaag een politieagent om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

Leden van de oproerpolitie liggen op de grond met hun hand voor het gezicht tegen het traangas. Foto Reuters / Athit Perawongmetha

Maandenlang protest tegen regering

Betogers protesteren al maanden tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra. Zij heeft de verkiezingen uitgeschreven in de verwachting dat zij herkozen zal worden met een nieuw mandaat, maar de oppositie wil dat zij vertrekt. De oppositie heeft gezworen de verkiezingen te verstoren als ze doorgaan.

Bij een stadion waar kandidaten loten moesten trekken om hun positie op de stembiljetten te bepalen kwam het vandaag tot heftige botsingen. Betogers gooiden en slingerden stenen naar de politie die rond het stadion een kordon had gelegd. De politie reageerde met traangas en rubberkogels. Bij de botsingen vielen meer dan zestig gewonden, onder wie een aantal politieagenten. Een agent overleed nadat hij met een helikopter naar het ziekenhuis was gebracht, zei een politiewoordvoerder.

Ondanks het tumult buiten ging de kandidatenloting in het stadion gewoon door. Vier leden van de kiescommissie moesten het stadion echter met een helikopter verlaten en de commissie deed later een oproep aan de regering ‘uitstel van de verkiezingen’ te overwegen.

‘Wij mengen ons niet in politiek’

Commissievoorzitter Somchai Srisutthiyakorn ontkende dat de commissie zich hiermee in de politiek mengt.

“Wij hebben goede bedoelingen en willen rust in dit land.”

De betogers eisen al sinds half oktober het aftreden van Yingluck. Zij zien haar als een verlengstuk van haar broer Thaksin, die in 2006 door het leger werd afgezet en in zelfgekozen ballingschap leeft omdat hij tot gevangenisstraf is veroordeeld wegens corruptie. De oppositie liet Yingluck grotendeels met rust, totdat zij in oktober een amnestiewet voorstelde die de terugkeer van haar broer naar Thailand mogelijk zou maken.

    • Marije Willems