Heel Holland Bakt

Hoe zit het eigenlijk met zoete wijn? Binnen ons jaarlijkse wijnquotum van 500 miljoen flessen is het een niche product. Van Champagne weet ik dat we daar tussen de 2,5 en 3 miljoen flessen van soldaat maken, veruit de meeste in de laatste week van het jaar (zie ook mijn bijdrage aanstaande zaterdag).

Maar hoe groot nu is het aantal ‘dessertwijnen’ dat we ontkurken? Uit de cijfers van het Productschap Wijn kan ik het niet opmaken. Hoe dan ook, het zou mij niet verbazen dat ook ‘zoet’ tijdens Kerst en Oud en Nieuw een fikse impuls krijgt.

Mede gestimuleerd door het tv-programma Heel Holland Bakt zijn er waarschijnlijk meer taarten, gebakjes en andere tandplakkers dan ooit tevoren op tafel verschenen, schat ik in. En nu we in Nederland in de ban zijn geraakt de wijn-spijsdoctrine zullen deze vanwege de feestdagen vaker dan ooit vergezeld zijn geweest door wijnen die na consumptie ook goed poetsen verlangen.

De eerlijkheid gebiedt mij overigens te melden dat ik zelf niet zo’n zoetekauw ben. Noch van de vaste - noch van de vloeibare waar. Zeker, enige tijd geleden alweer had ik in Seinpost in Scheveningen een memorabele proeverij van Sauternes, de nectar uit Bordeaux. Maar die was geïnitieerd om aan te tonen dat dergelijk zoet ook verbluffend goed combineert met hartige gerechten.

Maar goed, zoet met zoet.

In mijn Kerstbijdrage heb ik er een aantal aangetipt. Je zou ze kunnen scharen onder noemer the usual suspects. Sla ik er de wijn-spijsboeken op na (inclusief Engeltjes op de tong van wijlen Robert Leenaers) dan zijn het vooral ook deze die voor het eindschot mogen zorgen.

Maar recentelijk trof ik een paar minder alledaagse. Dora Sarchese 2007 ‘Diiovis’ bijvoorbeeld, een Passito uit de Italiaanse Colli Teatine, gemaakt van pecorino, een druif die een aantal jaren geleden nog op het punt van verdwijnen stond.

Verfijnd, niet al te zoet, licht amandelig en vanwege zijn mooie zuren buitengewoon goed combinerend bij de frisse citroentaart die mevrouw Hamersma voor het kerstgezelschap in petto had. En waarvan ik, na niet al te veel tegenstribbelen, toch ook altijd maar een puntje neem. (Marchese Wijnimport; 50 cl. € 19,95)

Ook de chocoladetaart van dochter Julia hoefde niet alleen op te treden. Nieuwsgierig had ik al lopen dralen rondom het proefflesje van de Zuid-Spaanse Bodegas Iglesias ‘Par’, vino naranja.

Nu ga ik normaal gesproken altijd met een grote boog om de ‘vruchtenwijnachtigen’ heen. Maar voor deze sinaasappelwijn zou ik zelfs graag naar Den Haag rijden waar zijn ontdekker resideert. (Bosman Wijnkopers; 50 cl. € 19,95)

De gedoodverfde chocoladekandidaten PX, Maury en Banyuls moeten vrezen voor hun plek.

Toegegeven, de kerstdiners zijn achter de rug, maar op 31 december wordt er gewoonlijk ook nog flink uitgepakt aan tafel.

Bovendien maakt Heel Holland Bakt zich ook op voor een nieuw seizoen. Er worden al weer nieuwe kandidaten gezocht. En mocht in deze editie ‘wijn-spijs’ onderdeel gaan uitmaken van het programma dan weet u nu hoe u een goede kans maakt.

    • Harold Hamersma