Greenpeace-activisten Oulahsen en Ubels mogelijk zaterdag terug

vlnr. Greenpeace-activisten Mannes Ubels, Iain Rogers en Gizam Akhan met hun uitreisvisa in Sint Petersburg.
vlnr. Greenpeace-activisten Mannes Ubels, Iain Rogers en Gizam Akhan met hun uitreisvisa in Sint Petersburg. Foto EPA / Anatoly Maltsev

De Nederlandse Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels komen op zo kort mogelijke termijn terug naar Nederland. Vanavond en morgen boekt de milieuorganisatie tickets voor de opvarenden van de Arctic Sunrise, laat een woordvoerder van Greenpeace aan persbureau Novum weten.

De eerste buitenlandse bemanningsleden kregen vandaag hun uitreisvisum uitgereikt. Ubels haalde het document vanmiddag op in Sint-Petersburg en Oulahsen doet dat morgen.

Mogelijk wordt er iets voor Oulahsen en Ubels georganiseerd op Schiphol, maar het is nog niet helemaal duidelijk of de twee Nederlanders behoefte hebben aan veel aandacht van de pers. “Ze hadden het de afgelopen dagen ontzettend druk”, zegt de woordvoerder. Oulahsen heeft aangegeven op Schiphol eerst familie en vrienden te willen begroeten. “Misschien zegt ze dat ze het privé wil houden.”

‘Een hechte groep mensen’

De Arctic Sunrise werd op 19 september tijdens een protestactie in de Petsjorazee geënterd door de Russen, die de dertig opvarenden arresteerden. Ze kwamen eind vorige maand op borgtocht vrij. Omdat de strafzaak niet was stopgezet, mochten ze Rusland echter nog niet eerder verlaten omdat de strafzaak nog liep. Ze stonden terecht voor vandalisme.

Eerder deze maand nam het Russische parlement een amnestiewet aan die ook geldt voor de bemanningsleden, waardoor alle aanklachten zijn komen te vervallen. Nu de uitreisvisa zijn uitgereikt, kunnen zij het land na ruim drie maanden verlaten.

“Het is een hechte groep mensen geworden, ze houden rekening met elkaar en proberen gelijktijdig te vertrekken”, zegt de woordvoerder. “Als ze zaterdag zouden vertrekken in plaats van morgen is dat geen probleem.” De Zweeds-Amerikaanse Dima Litvinov is inmiddels overigens wel al per trein op weg naar naar huis:

Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise 100 days after staging a peaceful protest to protect the Arctic, #Arctic30 activist Dima Litvinov is on a train home. http://t.co/ZlLWX5iefF
Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise We just heard from Dima he has crossed the border and is out of Russia! #Arctic30