In beeld

De vreugde en het verdriet van kinderen in 2013

Overal ter wereld, in ieder conflict, tijdens elke gebeurtenis zijn kinderen op allerlei manieren betrokken. Soms heel onschuldig, soms heel heftig. Fotoredacteur bij NRC, Robbert van Venetië, selecteerde de beste foto's van 2013 waarin kinderen een hoofdrol hebben. Welke foto maakt het meest indruk op u? Klik op 'Stem op deze foto' bij de desbetreffende foto. Let op, deze serie bevat foto's die als schokkend kunnen worden ervaren.
Een Pakistaans ontheemd meisje gaat naar een school die door het Pakistaanse leger is herbouwd.
AP / B.K. Bangash
Een Bahreins meisje wordt door haar moeder gedragen tijdens de begrafenis van Sayed Omran Sayed Hameed. Hij overleed in een ziekenhuis na ademhalingsproblemen. Volgens vrienden is zijn dood veroorzaakt door gifgas van oproerpolitie, die het middel zouden hebben gebruikt tijdens een demonstratie.
AFP / Mohammed Al-Shaikh
Volgens Syrische rebellen zijn deze kinderen omgekomen tijdens een gifgasaanval van strijdkrachten van het Assad-regime.
AFP / Shaam News Network
Een rebel en een kind steken een beschadigde brug over in de Syrische stad Deir Ezzor.
AFP / Abo Shuja
Demonstranten rennen weg van traangas tijdens confrontaties met de oproerpolitie op het Tahrirplein in Kaïro.
Reuters / Mohamed Abd El Ghany
Jongens spelen op het dak van een voetbalstadion in Gao.
Reuters / Joe Penney
De twaalfjarige Abboud (L) en zijn veertienjarige broer Deeb staan met hun wapens achter zandzakken in een wijk in Aleppo, Syrië. De broers sloten zich aan bij het Vrije Syrische Leger nadat hun broers en oom waren omgekomen.
Reuters / Muzaffar Salman
Een ultraorthodoxe Joodse man rouwt nadat hij heeft gehoord dat Rabbi Ovadia Yosef, de spirituele mentor van een ultra-religieuze politiek partij Shas, is overleden.
Reuters / Ronen Zvulun
Manuel Contreras (11) kust zijn nichtje Ainhoa als zijn moeder Carmen Acedo del Lago huilt voordat ze hoort dat hun huisuitzetting door de gemeente Madrid is vertraagd.
Reuters / Susana Vera
Kinderen dansen op het strand van de Zwarte Zee in Oekraïne.
Reuters / Gleb Garanich
Issa (10 jaar) houdt in een wapenfabriek van het Vrije Syrische Leger de schil van een mortiergranaat vast. Issa werkt samen met samen zijn vader tien uur per dag in de fabriek.
Reuters / Hamid Khatib
Kinderen worden in veiligheid gebracht als politiemensen in het Keniaanse winkelcentrum Westgate opzoek zijn naar gewapende mannen.
Reuters / Goran Tomasevic
De Palestijnse bruidegom Ahmed Soboh (15) en zijn bruid Tala (14) staan in het huis van Tala dat beschadigd raakte door Israëlische bombardementen in 2009, tijdens hun bruiloft in Beit Lahiya, vlakbij de grens tussen Israël de noordelijke Gazastrook.
Reuters / Mohammed Salem
Een Palestijns kind huilt nadat zijn huis is vernietigd door de gemeente in Oost-Jeruzalem. Volgens de gemeente was het huis gebouwd zonder de juiste vergunningen en was het niet sterk genoeg. De familie, die bestaat uit 33 mensen, zegt dat ze aan het wachten waren op de juiste vergunningen.
AP / Bernat Armangue
Een Palestijnse stenengooier ligt op de grond tijdens gevechten met Israëlische strijdkrachten in Hebron, Israël.
AP / Bernat Armangue
Een moeder draagt haar kind door een veld nadat een tornado in het dorp Moore in de Verenigde Staten heeft huisgehouden.
AP / Sue Ogrocki
Amish-jongeren bekijken een baseballwedstrijd naast hun school in Bergholz, Ohio.
AP / Scott R. Galvin
Mahmoud Abdel Rahman draagt het dode lichaam van zijn elf maanden oude kleinzoon, Latif. De jongen kwam samen met zijn moeder om toen hun huis instortte na een aanslag met een autobom in Bagdad, Irak.
AP / Jaber al-Helo
Kaden Bowden, zoon van de Amerikaanse legersergeant Joshu J. Bowden, kijkt naar de kist waar zijn vader in ligt tijdens de begrafenis op de begraafplaats van Arlington in Virginia. Bowden overleed aan verwondingen die hij opliep in Afghanistan.
AP / Susan Walsh
Afghaanse jongens spelen met speelgoedpistolen tijdens de eerste dag van Eid al-Adha. Moslims vieren wereldwijd Eid al-Adha om het einde van de haj te markeren.
Reuters / Parwiz
Kinderen spelen bij een hotel in Mogadishu, Somalië.
Reuters / Feisal Omar
Ronnie Chambers jr. kijkt naar zijn moeder, Tahitah Myles, als ze onwel wordt tijdens de begrafenis van haar man, Ronnie Chambers (33). Chambers is één van de vele slachtoffers van het wapengeweld in de Verenigde Staten.
Reuters / John Gress
De kinderen van Roma-vrouw Sasha Ruseva (38, staat niet op de foto) zitten in hun huis in Nikolaevo, Zuid-Bulgarije. Ruseva en haar kinderen werden gevonden tijdens een politie-inval in een Roma-kamp.
Reuters / Stringer
De dertienjarige Theo Harcourt springt over een omgevallen boom op zijn weg naar school in Islington, Noord-Londen.
Reuters / Olivia Harris
De negenjarige Nabila Rehman houdt een tekening vast die ze maakte van Amerikaanse droneaanvallen op haar dorp in Pakistan, waarbij haar oma om het leven kwam.
Reuters / Jason Reed
Kinderen spelen terwijl ze zwaar beschadigde huizen, veroorzaakt door de tyfoon Haiyan, passeren in Tacloban.
Reuters / Edgar Su
De blote voeten van een jongen zijn zichtbaar onder een tafel in een overstroomd klaslokaal in Serang, Indonesië. De school heeft de afgelopen zeven jaar regelmatig te maken gehad met overstromingen, veroorzaakt door het regenseizoen.
Reuters / Beawiharta
Een meisje geeft haar broer een knuffel terwijl hij als rekruut van het presidentiële leger in Oekraïne de eed aflegt.
Reuters / Gleb Garanich
Overlevenden van de tyfoon Haiyan spelen het spel 'Sungka' in de overblijfselen van een huis in Tacloban op de Filippijnen.
Reuters / Erik De Castro
Een jongen, die gewond is geraakt door rondvliegend puin van de tyfoon Haiyan op de Filippijnen, staat voor de overblijfselen van zijn huis.
Reuters / Erik De Castro
Een vrouw draagt haar baby, gewikkeld in een sjaal, door een zandstorm in Timboektoe.
Reuters / Joe Penney
Jonge musici in Mexico rouwen na een mis voor een twaalfjarige jongen en zijn vader. De twee kwamen om bij een monstertruck ongeluk. In totaal kwamen bij het ongeluk acht mensen om het leven en raakte er bijna tachtig gewond. Het incident gebeurde doordat een monstertruck inreed op een groep toeschouwers tijdens een show in Noord-Mexico.
Reuters / Jose Luis Gonzalez
Een Chinese jongen houdt het been van zijn moeder vast terwijl hij huilt voor hun huis dat beschadigd raakte door een aardbeving.
Reuters / Jason Lee
De 24-jarige Vanessa Moreno houdt haar twee maanden oude baby Makayla vast in een centrum in Californië dat vrouwen helpt na een celstraf terug te keren in de maatschappij.
Reuters / Lucy Nicholson
Een man toont een meisje hoe zij een airsoftgeweer moet vasthouden tijdens de jeugddagen van de Amerikaanse wapenlobbygroep NRA in Houston, Texas.
Reuters / Adrees Latif
Kinderen rennen weg na een explosie in de Afghaanse hoofdstad Kabul.
Reuters / Omar Sobhani
Ontheemde Afghaanse kinderen dragen wintergoederen die zijn uitgedeeld door de Verenigde Naties in Afghanistan.
EPA / S. Sabawoon
Een jongen bekijkt een uitgebrand voertuig van islamitische militanten in Diabaly, Mali.
EPA / Nic Bothma
Een jongen van de boerengemeenschap 'De Doorns' maakt vingerbewegingen richting de politie terwijl achter hem een barricade in brand staat op de N1, de hoofdsnelweg in Zuid-Afrika.
EPA / Nic Bothma
Een Indiaas kind verkleed als de Indiase Hindu god Vishnu staat langs de oever van de rivier Sangam.
EPA / Anindito Mukherjee
Jongens in Wit-Rusland 'schaatsen' over het ijs vanachter een kar. De jongens vieren het Koliadafeest in Kalachi, Wit-Rusland.
EPA / Tatyana Zenkovich
Een Afghaans meisje loopt in de modder naast een tijdelijke opvangplek. Volgens Amnesty International zijn tijdens de strenge winter van begin 2013 in Afghanistan ten minste zeventien mensen, waaronder elf kinderen, om het leven gekomen.
EPA / S. Sabawoon
Een ballenjongen zoekt verkoeling bij een waterwaaier tijdens het Australian Open Grand Slam tennistoernooi in Melbourne, Australië.
EPA / Narendra Shrestha
Een Pakistaanse jongen, die werkzaam is in een fabriek, houdt een rustpauze voorafgaande aan de Dag van de Arbeid. Diverse arbeidersorganisaties door heel Pakistan houden evenementen om de problemen op de werkvloer aan de kaak te stellen.
Foto EPA / Shahzaib Akber
Een volgeling van de Filippijnse Katholieke Kerk bekleed zijn kind met modder bedekte bladeren voordat ze deelnemen aan een heilige mis voor het Moddermensen-festival en het feest voor de Heilige Johannes de Doper in het dorp Bibiclat, op de Filippijnen.
EPA / Dennis M. Sabangan
Een jongen die werkte in een Indiase fabriek huilt nadat hij samen met andere jongens is gered door de politie in Thankot, Nepal.
EPA / Narenda Shrestha
Een jongen die bij een dubbele bomaanslag in de Pakistaanse stad Peshawar gewond raakte wordt een lokaal ziekenhuis binnengereden.
EPA / Bilawal Arbab
Zack Miller begraaft zichzelf in de modder tijdens de jaarlijkse Modderdag in Westland, Michigan.
EPA / Jeff Kowalsky
Een Palestijns meisje speelt naast de tent waar haar familie woont. Het meisje woont samen met haar familie in een arm gedeelte van de stad Younis in het zuiden van Gaza.
EPA / Ali Ali
De achtjarige Nikola Cichowczyk speelt met één van de Barbiepoppen in het Jurasz Universiteitsziekenhuis in Bydgoszcz, Polen. Het ziekenhuis is de enige waar kinderen na chemotherapie kunnen spelen met speciale Barbiepoppen.
EPA / Tytus Zmijewski
De papegaai op het hoofd van deze Arabische jongen vliegt weg op het moment dat men probeert om een foto te maken tijdens de feestdag Eid Al-Fitr.
EPA / Jim Hollander
Jonge danseressen trainen voor hun 'sprong' voorafgaand aan een wekelijks outreachprogramma, georganiseerd door het Zuid-Afrikaanse Mzani Ballet in Johannesburg.
EPA / Kim Ludbrook
Turkse jongetjes staan samen met hun familie in de rij voor een traditionele massabesnijdenis in Bursa, Turkije.
EPA / Tolga Bozoglu
Kinderen doen hun was tijdens een zomerkamp aan de rand van Peking.
EPA / Diego Azubel
Een Tai Yai jongen schreeuwt op het moment dat een Boeddhistische monnik zijn hoofd scheert tijdens het Poi Sang Long-festival. Het scheren is een traditie binnen de Wat Hua Wiang-tempel in Mae Hong Song, Thailand.
EPA / Rungroj Yongrit
De zes jaar oude Aissata Coulibaly uit Mali poseert voor een foto in de straat waar ze woont.
EPA / Nic Bothma
Leden van de 'Draak in de Lucht'-groep maken zich klaar voor een show in Peking. De groep bestaat uit mensen die de lengte van een kind hebben, maar gemiddeld 22 jaar oud zijn.
EPA / How Hwee Young
Nongmilk Jitmuangnon (L) bokst met Maewmeaw Palangvimut (R) tijdens een bokswedstrijd in Bangkok, Thailand.
EPA / Rungroj Yongrit