Binnen 48 uur extra vredestroepen in Zuid-Soedan

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta (links) en de Zuid-Soedaanse president Silva Kiir (rechts) komen in Juba aan voor vredesonderhandelingen.
De Keniaanse president Uhuru Kenyatta (links) en de Zuid-Soedaanse president Silva Kiir (rechts) komen in Juba aan voor vredesonderhandelingen. Foto AP / Kenyan Presidential Press Service

In ieder geval een deel van de versterkingen voor de vredesmacht van de Verenigde Naties in Zuid-Soedan arriveert binnen 48 uur. Daarop rekent Hilde Johnson, de speciale vertegenwoordiger van de VN ter plaatse, volgens persbureau AP.

De extra manschappen en materieel, waar de VN-Veiligheidsraad eergisteren unaniem mee instemde, zijn nodig om de meer dan vijftigduizend burgers te beschermen die naar VN-posten in Zuid-Soedan zijn gevlucht. Er komen naast de ongeveer achtduizend aanwezige militairen en politiemensen nog eens zesduizend mensen bij. Ook krijgt de vredesmacht versterking van gevechtshelikopters en ander materieel.

De VN schatten dat het dodental na elf dagen van geweld “de duizend ruimschoots is gepasseerd”, zei Johnson vandaag vanuit de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. Vooral in Malakal, de hoofdstad van de olierijke deelstaat Boven-Nijl, wordt volgens de VN-gezant op dit ogenblik hevig gevochten. Tienduizenden mensen zijn in het hele land op de vlucht geslagen, van wie 58 duizend toevlucht hebben gezocht bij VN-bases in het land.

Vredesonderhandelingen sinds vandaag

Het sinds 2011 onafhankelijke Zuid-Soedan is sinds anderhalve week in de greep van etnisch geweld na de mislukte couppoging in het land. De onlusten komen voort uit een ruzie tussen president Salva Kiir en de voormalig vice-president Riek Machar, die in juli werd ontslagen. Machar zit volgens Kiir achter de mislukte staatsgreep. Machar zegt op zijn beurt dat Kiir onder het mom van een coup zijn tegenstanders uit wil schakelen. Er komen steeds meer berichten naar buiten over wraakacties tussen stammen.

De presidenten van Kenia en Ethiopië kwamen eerder vandaag aan in Zuid-Soedan om te proberen te bemiddelen tussen Kiir en zijn politieke rivalen. Kiir heeft in een kerstboodschap gezegd dat hij openstaat voor een ‘dialoog’ met al zijn tegenstanders, maar volgens de minister van Informatie is er nog altijd geen formeel contact gewest met Machar.

    • Anouk van Kampen