Beste van het web-awards: de mooiste filmpjes van het jaar

Een filmpje kan mooi zijn omdat het ontroert of simpelweg omdat het mooi gemaakt is. Bovenal is ‘mooi’ iets heel persoonlijks. Vandaar dat we verschillende redacteuren vroegen naar het filmpje dat hen het meest is bijgebleven en waarom dat zo was.

Schoonheid kan hem zitten in het opkomen van de maan, in een zesje voor wiskunde, een fietswedstrijd in Afrika. Iets dat gewoon is kan uniek worden door de manier waarop het wordt gefilmd.

Wij selecteren op nrc.nl dagelijks mooie filmpjes: mooi, omdat ze ontroeren of mooi, omdat ze gewoon heel erg goed gemaakt zijn. En dat is heel persoonlijk. Daarom hebben we verschillende redacteuren gevraagd naar het filmpje van dit jaar dat hen het meest is bijgebleven en gevraagd waarom het volgens hen zo mooi is.

Hoe een dakloze man een app kon maken

Leo Grand, een dakloze man, komt op straat de 23-jarige programmeur Patrick McConlogue tegen. Die wil iets goed voor Grand doen en biedt hem de keuze tussen 100 dollar of gratis les in programmeren. De dakloze koos het laatste. Met succes: na maanden training lanceerde Grand zijn eigen app, waarmee hij onder andere carpoolen wil aanmoedigen. Techwebsite Mashable volgde de twee en maakte een reportage.

De keuze van… Annemarie Coevert:

“Dit filmpje laat zien dat het onfortuinlijke lot van daklozen echt niet elke passant onberoerd laat. Wat vervolgens leidt tot een indrukwekkend project.”

Originele artikel: Kijken: deze dakloze man lanceert eigen app dankzij de hulp van een passant (15 december)

Emotionele hereniging in Syrië

In Syrië woedt inmiddels al ruim 2,5 jaar een bloedige burgeroorlog. Bijna elke dag vinden er aanvallen plaats, tienduizenden mensen zijn om het leven gekomen. Een Syrische vader denkt dat zijn jonge zoontje is gedood bij een aanval, maar dat blijkt niet zo te zijn. Er volgt een emotionele hereniging.

De keuze van… Pim van den Dool:

“Zoals ik in het stukje al schreef, was dit filmpje een zeldzaam mooi moment uit de Syrische burgeroorlog, die helaas al zoveel gruwelijke beelden heeft voortgebracht. De uitzinnige vreugde bij de vader is ontroerend. Een filmpje als dit geeft even hoop, hoewel ook 2014 voor Syrië een jaar vol geweld en ellende dreigt te worden. Maar deze man is in ieder geval met zijn zoontje herenigd.”

Originele artikel: Vader vindt kind terug: eerste mooie filmpje uit Syrië in lange tijd (28 augustus)

Animatiefilmpje over opstaan uit de dood

Zou alles nog hetzelfde zijn als je zou opstaan uit de dood? In het animatiesprookje Cadaver, met stemmen van bekende acteurs als Kathy Bates en Christopher Lloyd komt een oude man weer tot leven. Hij wil niets liever dan teruggaan naar de vrouw van wie hij zoveel houdt. Bijzonderheid: het sprookje is geheel op rijm.

De keuze van… Anouk van Kampen:

“Sommige filmpjes zijn te mooi om in woorden te vatten. Dit is er zo een.”

Originele artikel: Macaber getekend sprookje over opstaan uit de dood (23 januari)

Mooie beelden uit de Ronde van Rwanda

Ben Ingham, fotograaf en fietsliefhebber, besloot in het najaar van 2011 de Ronde van Rwanda, een wielerronde in Afrika, vast te leggen. Eén proloog, acht etappes, 900 kilometer. Inghams twaalf minuten durende film An African Race verscheen dit jaar.

AN AFRICAN RACE from ben ingham on Vimeo.

De keuze van… Peter Zantingh:

“Subtiele schoonheid in dit filmpje over de Ronde van Rwanda, een anderhalve week durende wielerwedstrijd die door het Afrikaanse land leidt. Elk shot heeft wel iets bijzonders: kleine jongetjes die gehypnotiseerd naar een zich opwarmende renner kijken, een eenzame training in een leeg stadion, een auto met opschrift ‘This car is protected by the blood of Jesus’ en een breeduit lachende Rwandees als hij finisht.”

Originele artikel: Korte film voor de wielerliefhebbers: zo mooi is de Ronde van Rwanda (15 juni)

Het proces van ouder worden in vijf minuten

Filmmaker Anthony Cerniello dacht naar eigen zeggen veel na over de dood toen hij het korte filmpje ‘Danielle’ maakte. Daarin zie je hoe een meisje langzaam en heel subtiel verandert in een oude vrouw. De vrouw in het filmpje bestaat niet echt, maar is met de computer gemaakt aan de hand van foto’s van Cerniello’s vriendin Danielle en haar familieleden.

Danielle from Anthony Cerniello on Vimeo.

De keuze van… David Haakman:

“Zelden werd de vergankelijkheid van het leven zo mooi in beeld gebracht in vijf minuten tijd.”

Originele artikel: Kijken: dit meisje wordt in vijf minuten geleidelijk een oude vrouw (11 september)

Mooie beelden van een opkomende maan

Een maansopgang is niet heel bijzonder, maar op de juiste manier gefilmd, kan het unieke beelden opleveren. Fotograaf Mark Gee filmde van twee kilometer afstand een groep mensen die op het uitkijkpunt van Mount Victoria in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington stonden. De mensen verschijnen vervolgens als silhouetten op de opkomende maan.

De keuze van… Anouk Eigenraam:

“Van zonsop- en ondergangen kun je niet genoeg krijgen, die vervelen nooit. Datzelfde geldt voor de maan. Zo’n grote lichtgevende maan die staat te shinen in zijn volle glorie blijft iets mysterieus hebben. Soms staat hij heel laag en dan lijkt hij ineens heel groot. Ik moet altijd denken aan dat liedje van Koekiemonster over de maan. Als je ’s nachts niet kunt slapen, dan is het fijn dat je een beetje naar de maan kunt staren en kunt mijmeren. Ik word nog weleens spontaan overvallen door een romantische en dichterlijke bui. Helaas leidt dat zelden tot productie.”

Originele artikel: Kijken: zo mooi zie je de maan zelden opkomen (30 januari)

Vrouw verrast haar familie twee jaar na haar dood

Twee jaar geleden overleed Brenda Schmitz uit de Amerikaanse staat Iowa. Maar kort voor haar dood schreef ze een brief aan een radiostation: mocht haar man weer gelukkig zijn geworden met een andere vrouw, dan mocht de brief voorgelezen worden. En dat gebeurt, live op een lokale radiozender. Ze wilde haar gezin én ook de mensen in het ziekenhuis die voor haar hadden gezorgd toen ze ziek was, nog één keer verrassen met iets leuks.

De keuze van… Mirjam Remie

“Een filmpje dat indruk maakt, omdat het over zoiets wezenlijks gaat. We hebben allemaal een familie, allemaal gaan we dood. Dat deze vrouw, vier jonge kinderen achterlatend, tot zo’n bijzondere daad in staat was, toont aan dat ze op een grootmoedige manier is omgegaan met haar ziekte. Dat ze het leven los kon laten en niet bang was, maar zich bekommerde om de toekomst van haar naasten.”

Originele artikel: Kijken: vrouw verrast gezin twee jaar na dood met ontroerend kerstcadeau (21 december)

Uitzinnige blijdschap om een zesje

Een Britse scholier heeft zojuist een C voor wiskunde gehaald, een zesje. Op het eerste gezicht niet zo indrukwekkend, ware het niet dat Aria Shahrokhshahi het jaar ervoor nog een dikke onvoldoende (een F) voor het vak haalde. Hij is niet zo bijster goed op school en een C is wat je “min of meer nodig hebt om iets van je leven te maken”. Zijn vader weet hoe speciaal een zesje is, dus Aria zet een camera neer om de reactie van zijn vader te filmen.

De keuze van… Frank Huiskamp

“Wat is er nou mooier dan een vader zo uitzinnig trots te zien op zijn zoon? Om een zesje nog wel. Prachtig hoe hij nog even zeker wil weten of zijn zoon hem niet voor de gek houdt, waarna hij in snikken uitbarst. Hij kan het niet geloven en blijft tijdens de omhelzing maar naar het kleine papiertje staren. ‘You’re set for life now’, zegt hij op het einde. Mooi.”

Originele artikel: Video: vader kan z’n geluk niet op met krappe voldoende van z’n zoon (22 oktober)

Welk van deze filmpjes vinden jullie het mooist, en waarom? Laat het hieronder weten. Hebben jullie mooiere voorbij zien komen op de site dit jaar? Meld het dan ook gerust.

    • Frank Huiskamp