Afrika probeert te bemiddelen in Zuid-Soedan

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta (L) en de Ethiopische president Hailemariam Desalegn (M) werden vanmiddag door president Salva Kiir (R) ontvangen in Juba.
De Keniaanse president Uhuru Kenyatta (L) en de Ethiopische president Hailemariam Desalegn (M) werden vanmiddag door president Salva Kiir (R) ontvangen in Juba. Foto AFP

De presidenten van Kenia en Ethiopië zijn vandaag aangekomen in Zuid-Soedan om te proberen te bemiddelen tussen de president van dat land en zijn politieke rivalen. Hun conflict heeft tot etnisch geweld geleid dat het in 2011 onafhankelijk geworden Zuid-Soedan dreigt te verscheuren.

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta en de Ethiopische president Hailemariam Desalegn zijn vanmiddag door president Salva Kiir ontvangen. Kiir heeft in een kerstboodschap gezegd dat hij openstaat voor een ‘dialoog’ met al zijn tegenstanders, maar volgens de minister van Informatie is er nog altijd geen formeel contact gewest met de vroegere vicepresident Riek Machar. De regering beschuldigt hem van een poging tot staatsgreep en staat erop dat ‘de rebel’ eerst geweld afzweert.

De minister van Informatie zei daarover:

“Wat ons betreft praten wij niet met hem.”

Troepen rukken verder op

Van Machar, die eerder dit jaar door Kiir werd ontslagen, is nog altijd niet bekend waar hij zich ophoudt. Regeringstroepen hebben eerder deze week Bor, de hoofdstad van de deelstaat Jonglei, op opstandige troepen heroverd en trekken nu op naar Bentiu, de hoofdstad van de deelstaat Unity. Volgens Lueth werd er ook gevochten om Malakal, de hoofdstad van de staat Upper Nile. Beide deelstaten vormen het hart van de oliewinning in Zuid-Soedan, nagenoeg de enige bron van inkomsten voor de regering.

Etnisch conflict tussen Dinka

De politieke strijd is ook verweven met een etnisch conflict tussen de Dinka’s, de bevolkingsgroep waar Kiir toe behoort en de Nuer van Machar. Volgens de humanitaire gezant van de Verenigde Naties in Zuid-Soedan, Toby Lanzer, was het dodental maandag de duizend al gepasseerd. Hoewel het in de hoofdstad Juba nu weer rustig is, lijkt de strijd zich over het land te verspreiden. Hulporganisaties komen handen tekort en hebben extra geld nodig, volgens de VN ruim 120 miljoen euro.

Door het geweld zijn volgens de VN ruim 92 duizend mensen op de vlucht geslagen, van wie 58 duizend toevlucht hebben gezocht bij VN-bases in het land. De Veiligheidsraad besloot vorige week de vredesmacht in Zuid-Soedan uit te breiden.

Spoedig vredesoverleg om burgeroorlog te voorkomen

Volgens onze correspondent Koert Lindijer hangt alles af van vredesoverleg:

Zowel uit Bor als andere delen van Zuid-Soedan komen steeds meer berichten over standrechtelijke executies van Dinka’s door Nuer en vice versa. Het anderhalve week geleden uitgebroken politieke conflict binnen de regeringspartij SPLM lijkt steeds meer over te slaan naar de straat. Alleen spoedig vredesoverleg tussen de twee protagonisten lijkt een burgeroorlog nog te kunnen voorkomen.

(AP/NRC)