Achttien Moslimbroeders gearresteerd in Egypte

In Egypte zijn vandaag achttien Moslimbroeders gearresteerd omdat ze “lid zijn van een terroristische organisatie”. Nog eens zestien anderen werden ook gearresteerd voor betrokkenheid bij de Moslimbroederschap.

Vanochtend werd een bus in Kairo geraakt door een explosief. Vijf mensen raakten gewond. De Moslimbroederschap wordt door de Egyptische interim-regering verantwoordelijk gehouden voor veel aanslagen, maar die ontkent alle betrokkenheid.
Vanochtend werd een bus in Kairo geraakt door een explosief. Vijf mensen raakten gewond. De Moslimbroederschap wordt door de Egyptische interim-regering verantwoordelijk gehouden voor veel aanslagen, maar die ontkent alle betrokkenheid. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

In Egypte zijn vandaag achttien Moslimbroeders gearresteerd omdat ze “lid zijn van een terroristische organisatie”. Nog eens zestien anderen werden ook gearresteerd voor betrokkenheid bij de Moslimbroederschap. Dat meldt persbureau AFP. Gisteren bepaalde de interim-regering dat de Moslimbroederschap, waar de verdreven president Mohammed Morsi lid van was, officieel moest worden aangemerkt als “terroristisch”.

Zeven gearresteerden werden in de grote noordelijke stad Alexandrië opgepakt en worden in het kader van het onderzoek zeker vijftien dagen lang vastgehouden. Onder hen is ook de zoon van een hoge functionaris in de Moslimbroederschap.

Elf anderen werden in detentie geplaatst in de provincie Charqiya, in de Nijldelta, omdat ze “lid zijn van en de ideeën propageren van een terroristische organisatie”. In dezelfde provincie werden nog zestien mensen opgepakt omdat ze traktaten verspreidden waarin “werd opgeroepen tot geweld”.

BROEDERSCHAP BESCHULDIGD VAN AANSLAGEN

De kwalificatie van de Broederschap als “terroristische organisatie”, die sinds gisteren is ingesteld, betekent dat leden, financiers en aanhangers van de Moslimbroederschap buiten de wet worden gesteld. Het landsbestuur houdt de Broederschap verantwoordelijk voor aanslagen in Egypte, waaronder een bomaanslag op een politiebureau in de stad Mansoura dinsdag. Hoewel de aanval werd opgeëist door de militante beweging Ansar Beit al-Maqdis en de Broederschap ontkent betrokken te zijn bij aanslagen, gelooft de regering dat de Broederschap er toch mee te maken heeft. Vandaag vond opnieuw een explosie in Egypte plaats: een stadsbus in de hoofdstad Kairo werd getroffen door een explosief, waarbij vijf mensen gewond raakten. Ook deze aanval wordt toegeschreven aan islamitische extremisten.

Eerder werd de partij van de Moslimbroeders ook al verboden. Sinds de verdreven president Morsi op 3 juli werd afgezet, organiseert de beweging - die inmiddels verboden is - bijna dagelijks protestacties tegen de door het leger geïnstalleerde regering. Daar zal de partij, ook nu ze tot terroristische groepering is uitgeroepen en niet langer mag protesteren - daarop kan een gevangenisstraf van vijf jaar staan -, niet mee ophouden, werd gisteren in een reactie gezegd.

De Moslimbroederschap werd eind jaren twintig van de vorige eeuw opgericht en heeft vertakkingen in een groot deel van het Midden-Oosten. In de jaren zeventig zwoer de beweging het geweld af.