2,3 miljoen mensen keken naar kersttoespraak Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander tijdens zijn kersttoespraak op Eerste Kerstdag.
Koning Willem-Alexander tijdens zijn kersttoespraak op Eerste Kerstdag. Foto ANP / Koen van Weel

Ongeveer 2,3 miljoen mensen keken gisteren naar de kersttoespraak van koning Willem-Alexander. Daarmee was de uitzending het best bekeken programma van de dag, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijk Onderzoek.

Om 13.00 uur keken bijna 1,7 miljoen mensen rechtstreeks naar de toespraak. Meer dan 600.000 mensen keken naar de herhaling later op de dag.

Volgens kijkcijferdeskundige René van Damme gaat het om een nieuw kijkersrecord voor een kersttoespraak van het staatshoofd, zo vertelde hij vanochtend op Radio 1.

Voor het tweede jaar op rij lekte gisteren de kersttoespraak vroegtijdig uit. De toespraak was vóór 13.00 uur al op een niet-beveiligde link te lezen.

‘Met kerst word je herinnerd aan persoonlijk verdriet’

In Willem-Alexanders eerste kersttoespraak noemde de koning kerst “een moment voor bezinning op ons bestaan”. Willem-Alexander zei dat we met kerst herinnerd worden aan persoonlijk verlies en verdriet, verwijzend naar het verlies van zijn broer Friso dit jaar:

“Wie een dierbare heeft verloren, voelt in deze dagen de pijn extra scherp. Het besef opgenomen te zijn in een groter verband van familie en vrienden kan troost en kracht geven. Hun steun, vaak in stilte en op de achtergrond, stemt tot dankbaarheid.”

Bekijk de kersttoespraak terug:

    • Marije Willems