Wintersporters Alpen krijgen veel sneeuw voor Kerst

Foto AP / Charles Krupa

Wintersporters in het zuiden van de Alpen doen er goed aan hun auto te markeren met een lange stok, want er wordt erg veel sneeuw verwacht. Dat meldt weeronline.nl. Lokaal kan er anderhalf tot twee meter sneeuw vallen. Op andere plaatsen in de Alpen in Frankrijk, Noord-Italië en Zwitserland moet rekening worden gehouden met een vers sneeuwdek van een meter dik.

Het vriest momenteel boven de tweeduizend meter hoogte, maar het nulgradenniveau zakt op Eerste Kerstdag naar duizend meter. Hierdoor valt er tot in de dalen sneeuw. Op Tweede Kerstdag valt er ook meer sneeuw in Oostenrijk.

In Nederland warm voor tijd van het jaar

Een witte Kerst is in Nederland erg ver weg. Met 9 graden is het warm voor de tijd van het jaar. Temperatuurrecords zijn met Kerst niet in zicht; in 2006 werd het maar liefst 15 graden in de Bilt. De koudste Kerst werd geregistreerd in 1921. Toen werd het min 15,9 graden.

De kerstdagen vallen precies tussen twee depressies in. Na de storm van dinsdag wacht vrijdag mogelijk een nieuwe storm en ook de jaarwisseling zal gepaard gaan met regen en wind.

Op Eerste Kerstdag breekt in de loop van de ochtend de zon door. De zon laat zich op Tweede Kerstdag waarschijnlijk niet zien en het wordt met 7 graden ook iets frisser. (Novum)