‘Uitreisvisum opvarenden Arctic Sunrise voor weekend klaar’

Faiza Oulahsen vandaag in Sint-Petersburg.
Faiza Oulahsen vandaag in Sint-Petersburg. Foto EPA/ Anatoly Maltsev

De buitenlandse opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise krijgen waarschijnlijk morgen of overmorgen al een uitreisvisum. Dat meldt Greenpeace Rusland vandaag, meldt persbureau Novum. Als de activisten de reisdocumenten hebben, mogen ze naar huis.

Van de dertig activisten kregen er 29 vandaag te horen dat Rusland de aanklacht tegen hen laat vallen. Onder hen zijn ook de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels. Oulahsen danste vanochtend naar eigen zeggen het kantoor van de voor het besluit verantwoordelijke Onderzoekscomité uit:

Twitter avatar faizaoulahsen Faiza Oulahsen Amnesty signed. Moonwalked out of the office of the Head of Investigative Committee. Had to show off the dance moves I practiced in prison.

Alleen de Italiaan Cristian d’Alessandro moet morgen opnieuw langs de Onderzoekscommissie. Hij had geen geschikte tolk, waardoor zijn zaak niet kon worden afgehandeld.

Drie maanden vast

De bemanning van de Arctic Sunrise zat meer dan drie maanden vast, nadat het Greenpeace-schip op 19 september werd geënterd. Eerder deze maand nam het Russische parlement een amnestiewet aan die ook geldt voor de bemanningsleden. Aanvankelijk werden zij vervolgd vanwege “hooliganisme”.

De arrestatie van Ubels en Oulahsen leidde tot een diplomatieke rel tussen Nederland en Rusland. Het Internationaal Zeerechttribunaal oordeelde vorige maand dat Rusland de activisten moest vrijlaten.

Op borgtocht vrij

Ubels, Oulahsen en 26 andere activisten kwamen vorige maand op borgtocht vrij. Sindsdien zaten zij in een ‘safe house’, een veilige plek waar hun juridische hulp wordt geboden, waar tolken zijn, en van waaruit zij contact met de buitenwereld konden onderhouden. Greenpeace heeft per gevangene een borgsom van circa 40.000 euro betaald. Voorwaarde van de borgtocht was dat de activisten Sint-Petersburg niet zouden verlaten.