Twee Turkse ministers stappen op vanwege corruptieonderzoek

Drie Turkse ministers, met in het midden minister van Binnenlandse Zaken Muammer Guler en rechts minister van Economie Zafer Caglayan.
Drie Turkse ministers, met in het midden minister van Binnenlandse Zaken Muammer Guler en rechts minister van Economie Zafer Caglayan. Foto Reuters / Umit Bektas

Twee Turkse ministers zijn vanochtend opgestapt naar aanleiding van een gerechtelijk onderzoek naar corruptie in het kader waarvan hun zonen zijn gearresteerd. Dat meldt persbureau AP. Het corruptieonderzoek heeft geleid tot onrust in Turkije en boosheid van de regering-Erdogan.

De twee ministers die zijn opgestapt zijn minister van Binnenlandse Zaken Muammer Guler en minister van Economie Zafer Caglayan. Hun zonen behoren tot een groep van 24 mensen die in Turkije zijn gearresteerd op verdenking van omkoping. De verdachten komen vooral uit het kamp van premier Erdogan.

Minister Caglayan sprak vanochtend na het aanbieden van zijn ontslag van een “smerig complot” tegen de regering. Erdogan heeft het corruptieonderzoek eerder gehekeld als een “smerig complot” van “internationale duistere kringen”, bewoordingen die hij ook gebruikte tijdens de anti-regeringsprotesten van afgelopen zomer. Erdogan beschuldigde “sommige” diplomaten, journalisten en financiers van een rol in het complot:

“Ze zetten smerige, doortrapte valstikken in ons land, met behulp van hun lokale pionnen, om de eenheid en integriteit van Turkije ondermijnen.”

Veel Turken zien hand van invloedrijke Gülen in onderzoek

In Turkije zien veel mensen in het corruptieonderzoek de hand van de invloedrijke Turkse islamgeleerde Fethullah Gülen, die een wereldwijd imperium leidt van scholen en welzijnsorganisaties. Aanhangers van Gülen bekleden hoge posities binnen politie en justitie.

Om hun macht te breken heeft Erdogan tientallen politiefunctionarissen ontslagen of overgeplaatst, onder wie de machtige chef van de politie in Istanbul. Ook dit weekend werden weer 25 politiechefs in Istanbul op non-actief gesteld.

De harde reactie op het corruptieonderzoek toont volgens analisten de autoritaire regeerstijl van premier Erdogan en leidt tot twijfel over het zelfreinigende vermogen van zijn regering. Erdogan heeft tot dusverre geweigerd vier ministers te ontslaan die betrokken zijn bij het schandaal. Ook hebben de autoriteiten snel een wet aangenomen die aanklagers verbiedt zonder toestemming strafrechtelijke onderzoeken te openen.