Terugkijken: de paus en de Belgische koning Filip in hun eerste kerstrede

Paus Franciscus voor zijn eerste kerstrede. Duizenden pelgrims kwamen naar het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad om de toespraak te horen.
Paus Franciscus voor zijn eerste kerstrede. Duizenden pelgrims kwamen naar het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad om de toespraak te horen. Foto EPA/ Osservatore Romano

Koning Willem-Alexander is niet de enige die deze Kerst zijn eerste kersttoespraak hield. Paus Franciscus - tevens staatshoofd van Vaticaanstad - en Koning Filip van België moesten er ook aan geloven.

Urbi et Orbi

Paus Franciscus hield vandaag zijn eerste openbare kersttoespraak. Vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek sprak hij de hoop uit dat de slachtoffers van geweld in Syrië en Afrikaanse conflictgebieden kunnen rekenen op de bescherming van God. Ook benadrukte hij het belang van het helpen van migranten en armen.

De paus sprak even na het middaguur het traditionele Urbi et Orbi, de zegen over de stad en de wereld, uit. In zijn kerstrede zei hij te hopen dat in Syrië en conflictgebieden in Afrika de vrede wederkeren. “Maar U Heer, vergeet niemand.” (de tekst in het Engels)

Bekijk hier de samenvatting die de NOS maakte:

Of kijk hier naar een langere versie van de rede:

De eerste van koning Filip

De op 21 juli aangetreden koning Filip was gisteren de eerste die moest debuteren. Hij zei onder meer dat hij trots was op Belgische topprestaties, zoals de goede resultaten van het nationale voetbalelftal de Rode Duivels. Overigens lekte ook zijn boodschap uit, zodat de inhoud van de tekst in veel Franstalige kranten al te lezen was.

Twitter avatar bambrecht Bart Lambrecht Koning #Filip wil meer kansen voor jongeren. Begrijpelijk. Hij heeft zelf 53 jaar moeten wachten op een volwaardige job. #kerstboodschap
Twitter avatar WDehandschutter Wim Dehandschutter @EtienneHsum maakt zich zelfde bedenking als ik: ‘Wat deed #Filip toch met dat papiertje (in de hand)?’ Koning gebruikte normaal autocue.

In ander kersttoesprakennieuws…

De kersttoespraak van de Spaanse koning Juan Carlos werd niet uitgezonden in Catalonië. In plaats daarvan werd een regulier journaal uitgezonden. De laatste keer dat dit gebeurde, was dertig jaar geleden. De Catalaanse publieke omroep TV3 weet het ontbreken van de kerstrede in de programmering aan een staking van omroeppersoneel.

Op overheidsdiensten in de autonome regio wordt fors bezuinigd. Dit heeft geleid tot extra spanningen tussen Madrid en Catalonië, en een roep om onafhankelijkheid van de regio. De koning riep in zijn toespraak juist op tot eenheid in Spanje.

Het fragment van de NOS:

Verder, in het Verenigd-Koninkrijk

De Britse koningin Elizabeth II begon de kerstboodschap aan haar onderdanen met de volgende woorden:

I once knew someone who spent a year in a plaster cast recovering from an operation on his back. He read a lot, and thought a lot, and felt miserable.

Later, he realised this time of forced retreat from the world had helped him to understand the world more clearly.

We all need to get the balance right between action and reflection. With so many distractions, it is easy to forget to pause and take stock.

De vorstin blikte terug op de geboorte van haar kleinzoon, prins George, op 22 juli. Bekijk de hele toespraak hier:

Eerder vandaag schreven we al over de alternatieve kersttoespraak van NSA-klokkenluider Edward Snowden.

    • Laura Klompenhouwer