Snowden in alternatieve kerstspeech: kind van nu groeit op zonder privacy

Klokkenluider Edward Snowden richt zich vandaag via een televisietoespraak tot de Britse televisiekijker. Het Britse Channel 4 heeft hem gestrikt voor wat een alternatief moet zijn voor de traditionele kerstrede van koningin Elizabeth II.

De toespraak van Snowden is opgenomen in Rusland, waar hij politiek asiel heeft gekregen. Snowden waarschuwt in zijn rede voor de gevaren van informatievergaring door overheden. Dankzij de moderne technologieën is iedereen traceerbaar, aldus de klokkenluider. Snowden verwijst op een subtiele manier naar de geboorte van Jezus als hij zegt:

“Een kind dat vandaag wordt geboren groeit op zonder privacy, terwijl privacy bepaalt wie je bent en wie je wilt zijn.”

Daarnaast richt Snowden zich op de politieke veranderingen die zijn onthullingen teweeg hebben gebracht. De werkwijze van de Amerikaanse geheime dienst NSA wordt tegen het licht gehouden, terwijl een federale rechter in de Verenigde Staten oordeelde dat het op grote schaal verzamelen van telefoniegegevens mogelijk indruist tegen de Amerikaanse grondwet. “Het debat dat vandaag wordt gehouden bepaalt hoeveel vertrouwen we kunnen stellen in de technologie om ons heen en de regering die deze reguleert”, aldus Snowden.

De toespraak van Snowden wordt vanmiddag op Channel 4 uitgezonden na de traditionele kersttoespraak van koningin Elizabeth.

Bekijk zijn hele kerstboodschap hier:

http://www.youtube.com/watch?v=siy8RP2Vo4A

    • Pim van den Dool