Rusland maakt 36 miljoen euro extra vrij voor Sotsji

Een luchtfoto met daarop twee stadions: het Fisht-stadion en de Bolsjoj-ijshal.
Een luchtfoto met daarop twee stadions: het Fisht-stadion en de Bolsjoj-ijshal. Foto EPA/ Maxim Shipenkov

Rusland heeft 36 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de organisatoren van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Dat meldt persbureau RIA Novosti.

Het Russische kabinet stemde eerder vandaag in met de extra subsidie. Waarom er op de valreep nog geld wordt vrijgemaakt, is niet bekendgemaakt. Het organiseren van de Winterspelen, die begin februari beginnen, kost vijf miljard euro. Dat bedrag is exclusief de kosten voor infrastructuur. De totale kosten voor het evenement liggen rond de 36,5 miljard euro.

De Spelen en het charmeoffensief van Poetin

De Spelen in Sotsji beginnen op 7 februari en duren tot de 23e van die maand. In aanloop naar het sportevenement heeft de regering van president Vladimir Poetin een amnestiewet aangenomen, die door sommigen wordt gezien als charmeoffensief. Buitenlandredacteur Hubert Smeets zei eerder:

“Het lijkt er inderdaad sterk op dat Poetin bezig is met een campagne om zijn imago richting Sotsji te ‘redden’. Het is voor Poetin natuurlijk een PR-debacle, het feit dat een aantal regeringsleiders niet wil komen. Met de amnestieverleningen wil de Russische president waarschijnlijk zijn goede wil tonen.”

Afgelopen week werden oliemagnaat Michail Chodorkovski en twee gevangen leden van Pussy Riot - alledrie politieke tegenstanders van Poetin - vrijgelaten nadat zij gratie hadden kregen.

Gisteren werd bekend dat ook de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise vrijuit gaat. Rusland liet de aanklacht tegen de dertig opvarenden van het actieschip vallen, waarna vandaag bekend werd dat de Nederlandse activisten Mannes Ubels en Faiza Oulahsen gratie krijgen.