Politici tevreden over eerste kersttoespraak Willem-Alexander

Een vrouw kijkt naar de eerste kersttoespraak van koning Willem-Alexander.
Een vrouw kijkt naar de eerste kersttoespraak van koning Willem-Alexander. ANP/ Koen van Weel

Politici zijn enthousiast over de eerste kersttoespraak van koning Willem-Alexander. Ook PVV-leider Geert Wilders, die vaak wat aan te merken had op de toespraken van koningin Beatrix, lijkt tevreden. SGP-voorman Kees van der Staaij sprak van een “warme” kersttoespraak.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Wat een verademing.
Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Warme en waardige kersttoespraak van Koning Willem-Alexander!

Fractievoorzitter Bram van Ojik van GroenLinks noemde de speech een “mooie eerste kersttoespraak”, meldt persbureau Novum.

“Hij zet hiermee, zowel wat betreft toon als inhoud van de toespraak, de mooie traditie van zijn moeder voort.”

Arie Slob, leider van de ChristenUnie was ook tevreden.

Twitter avatar arieslob Arie Slob Mooie verbindende kersttoespraak van onze koning.

Koning Willem-Alexander legde in zijn boodschap - die overigens al was uitgelekt toen deze om 13.00 uur werd uitgezonden op Nederland 1- de nadruk op familie, verbintenis en saamhorigheid. Hij noemt de Kerst “een moment voor bezinning op ons bestaan”.

De koning verwees ook naar het verlies van zijn broer Friso dit jaar, en sprak een speciaal dankwoord uit aan prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven voor het bijstaan van prinses Beatrix tijdens haar 33 jaar durende regeerperiode, die dit jaar ten einde kwam.

Ook experts positief over eerste kersttoespraak

Taal- en royaltykenners geven Willem-Alexander eenduidig een 8 als rapportcijfer voor de speech en de voordracht, meldt persbureau Novum.

Justine Marcella, hoofdredacteur van royaltyblad Vorsten, noemde het een warme toespraak met persoonlijke noten. De koning krijgt van haar een “dikke 8″, al vindt ze het jammer dat zijn dochters, op de geschilderde portretten op de achtergrond na, geen rol speelden.

“Ik dacht, we zien de prinsesjes in beeld of bij de kerstboom of zo, dus het is jammer dat dat niet gebeurde.”

Het was volgens Marcella wel al persoonlijker dan voorheen, doordat de vorst speechte vanuit een zetel bij de open haard in zijn woonvilla. Een minder punt was volgens Marcella dat de zenuwen aan Willem-Alexander af te zien waren.

“Zelfs bij het deel over 30 april verkrampte zijn mond nog een beetje.”

Volgens de Leidse hoogleraar Taalbeheersing Jaap de Jong bleef de kersttoespraak binnen de lijnen van het genre en die van Beatrix, meldt Novum. De Jong had geen grote veranderingen verwacht en zag die ook niet.

“Het is een optimistische toespraak met nadruk op hoop. Hij komt actief over en niet moralistisch, zoals Beatrix soms was.”

    • Laura Klompenhouwer