In beeld

Personen in 2013 - van de paus tot koning Willem-Alexander

Ook dit jaar werd het nieuws weer gedomineerd door personen. Zo werd er een nieuwe paus gekozen en kreeg een Nederlandse voetballer zijn moment tijdens de finale van de Champions League. Maar er was natuurlijk nog veel meer: de Venezolaanse president Hugo Chavez overleed, Bram Moskowicz werd definitief uit zijn ambt gezet, we kregen een nieuwe koning, en er werd een Britse troonopvolger geboren. Bekijk de personen die het afgelopen jaar het nieuws domineerden, geselecteerd door fotoredacteur Robbert van Venetië van NRC. Welke foto maakt het meest indruk op u? Klik op 'Stem op deze foto' bij de desbetreffende foto. Let op, deze serie bevat foto's die als schokkend kunnen worden ervaren.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un woont eind februari met voormalig NBA-basketbalspeler Dennis Rodman een basketbalwedstrijd bij in Pyongyang.
AFP PHOTO / KCNA
De Franse acteur Gerard Depardieu laat op 6 januari op het vliegveld van Saransk, hoofdstad van de Russische autonome deelrepubliek Mordovië, zijn nieuwe Russische paspoort zien. Depardieu dreigde zijn Franse paspoort in te leveren uit verontwaardiging over belastingverhogingen voor inkomens vanaf 1 miljoen euro. De Russische president Poetin is bevriend met de acteur en had al gezegd dat de acteur het Russische staatsburgerschap kon krijgen.
AFP / Caroline Larson
Ex-wielrenner Lance Armstrong bekent in januari bij de Amerikaanse talkshowhost Oprah Winfrey zijn jarenlange ontkende dopinggebruik.
AFP PHOTO / HARPO STUDIOS, INC / George Burns
Aanhangers van Hugo Chavez, de president van Venezuela, huilen een dag na zijn dood voor het militaire ziekenhuis in Caracas waar Chavez was opgenomen wegens een zware longinfectie na een kankeroperatie in Cuba. Chavez overleed in maart aan een zwarte hartaanval. Hij was veertien jaar de leider van Venezuela.
AFP / Leo Ramirez
De voormalig Britse energieminister Chris Huhne krijgt in maart een lens in zijn gezicht geduwd bij aankomst bij de rechtbank in Londen. Huhne en zijn ex-vrouw Vicky Pryce moesten voor de rechter komen wegens het verstoren van de rechtsgang van snelheidsovertredingen.
AFP / Justin Tallis
De Amerikaanse president Barack Obama wijst de Chinese president Xi Jinping in juni de weg op het Annenberg Retreat op Sunnylands in Rancho Mirage, Californië. De twee presidenten waren bijeen om te praten over vermeende Chinese spionage en cyberhacking en Noord-Korea's nucleaire programma.
AFP / Jewel Samad
De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma houdt het officiële programma voor de herdenkingsdienst van Nelson Mandela vast. Mandela overleed op 5 december 2013. De herdenkingsdienst vond 10 december plaats in het voetbalstadion Soccer City in Johannesburg.
Reuters / Kai Pfaffenbach
De Iraanse president Hassan Rohani zwaait in september naar aanhangers terwijl zijn autocolonne het vliegveld van Mehrabad bij Teheran verlaat. Diezelfde maand hadden de Amerikaanse president Obama en Rohani historisch telefonisch contact. Het is het eerste directe contact tussen een Amerikaanse en Iraanse president sinds 1979.
AFP / Atta Kenare
De Duitse bondskanselier Angela Merkel doet een 'grumpy cat' op de CeBit computerbeurs in Hannover op 5 maart, terwijl ze een Blackberry Z10 smartphone in haar hand houdt. Die telefoon bevat de beveiligingssoftware Secusite die gebruikt wordt voor regeringscommunicatie. In oktober werd de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn ontboden door de Duitse regering nadat bekend werd dat de mobiele telefoon van Merkel mogelijk jarenlang is afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.
Reuters / Fabrizio Bensch
De Britse prins William en zijn vrouw Catherine, de hertogin van Cambridge, tonen hun pasgeboren zoon prins George aan de pers voor St Mary's Hospital in Londen. George kwam op 23 juli ter wereld.
Reuters / Cathal McNaughton
Wikileaks-oprichter Julian Assange zwaait vanuit een raam in de ambassade van Ecuador in Londen in juni 2013. De minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador, Ricardo Patino, staat naast hem. Assange vroeg asiel aan in de ambassade op 19 juni 2012 om uitlevering aan Zweden te voorkomen.
Reuters / Chris Helgren
De Amerikaanse president Obama ontmoet de Russische president Poetin tijdens de G8-top in Lough Erne in het Noord-Ierse Enniskillen op 17 juni. Een van de belangrijkste onderwerpen was Syrië, waarover grote onenigheid bestond.
Reuters / Kevin Lamarque
Werknemers en klanten van de Satin Dolls bar in New Jersey, die model stond voor de Bada Bing Club waar de televisieserie The Sopranos werd opgenomen, komen samen op 20 juni, de sterfdag van Sopranos-ster en hoofdrolspeler James Gandolfini (51). Zijn personage van maffiabaas Tony Soprano werd een begrip in de Verenigde Staten en luidde een nieuw tijdperk van de Amerikaanse dramaserie in.
Reuters / Carlo Allegri
De Chinese dissident Chen Guangcheng bereidt zich voor op een interview met persbureau Reuters in Taipei op 24 juni. Chen ontsnapte op 28 april 2011 uit huisarrest en vond onderdak bij de Amerikaanse ambassade in Beijing. Daarmee zette hij de verhoudingen tussen China en de VS destijds op scherp. Chen stond onder huisarrest vanwege kritiek op de Chinese eenkindpolitiek.
Reuters / Pichi Chuang
De Belgische koninklijke familie (koningin Fabiola, koningin Paola, koning Albert II, kroonprins Filip en kroonprinses Mathilde) is bijeen in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel om het twintigjarig jubileum van koning Albert II, de Belgische nationale feestdag te vieren op 21 juli. De viering was dit jaar speciaal omdat koning Albert de fakkel doorgaf aan kroonprins Filip. Prinsen Lorenz en Laurent en de prinsessen Astrid en Claire staan achter hen.
Reuters / Kevin Coombs
De Amerikaanse politicus Anthony Weiner en zijn vrouw Huma Abedin wonen een persconferentie bij in New York in juli. Weiner, die zich kandidaat stelde voor het burgemeesterschap van New York, zei op de persconferentie dat hij in de race blijft ondanks zijn bekentenis dat hij opnieuw seksueel expliciete chatberichten en foto's verstuurde nadat hij uit het Congres was gestapt.
Reuters / Eric Thayer
De Amerikaanse zangeres Miley Cyrus en haar landgenoot en zanger Robin Thicke zorgden tijdens de MTV Video Music Awards in New York op 25 augustus voor opschudding toen ze het het populaire nummer 'Blurred Lines' opvoerden. Daarbij 'twerkte' Cyrus tegen Thicke aan.
Reuters / Lucas Jackson
Paus Franciscus, die op 13 maart tot nieuwe paus werd gekozen, zwaait naar het publiek vanaf het centrale balkon van de Sint Pieterskerk in Rome.
AP / Gregorio Borgia
Koning Willem-Alexander kust zijn moeder prinses Beatrix op het balkon van het Paleis op de Dam na zijn inhuldiging op 30 april.
AP / Daniel Ochoa de Olza
De begrafenis van de 'Iron Lady' Margaret Thatcher, voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk, in St. Paul's Cathedral in Londen op woensdag 17 april.
AP / Dominic Lipinsky
Een televisiescherm in Hong Kong toont in juni een nieuwsreportage over Edward Snowden, de voormalige CIA-medewerker die geheime documenten over de Amerikaanse afluisterdiensten van de geheime dienst National Security Agency (NSA) lekte.
AP / Vincent Yu
De Amerikaanse soldaat Bradley Manning (25) wordt geëscorteerd uit een rechtbank in Fort Meade op 30 juli. Die dag werd hij vrijgesproken van de belangrijkste aanklacht: hulp aan de vijand door het lekken van geheime informatie aan klokkenluiderswebsite Wikileaks. Wel is de soldaat veroordeeld voor 19 andere zaken, variërend van spionage tot diefstal, computerfraude en overtreding van militaire voorschriften.
AP / Patrick Semansky
De Russische president Vladimir Poetin komt boven water aan boord van de Sea Explorer 5, een zogeheten bathyscaaf (onderzeeboot gebouwd voor diepzeeonderzoek). Poetin bezocht het wrak van het Russische fregat Oleg, dat in 1869 zonk.
AP / RIA-Novosti, Alexei Nikolsky
De voormalig president van Egypte, Hosni Mubarak, woont op 14 september een hoorzitting op de politieacademie in Kairo bij met zijn twee zoons Gamal Mubarak (links) en Alaa Mubarak (rechts). Mubarak werd vorig jaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de dood van demonstranten in 2011. Het Hof bepaalde echter dat het proces over moest.
AP / Ahmed Omar
De Afghaanse president Hamid Karzai arriveert met bodyguards bij een moskee in het presidentiële paleis in hoofdstad Kabul. Daar gaf hij op 15 oktober een toespraak ter ere van het Offerfeest, waarin hij de Talibaan opriep om hun wapens neer te leggen.
AP / Anja Niedringhaus
De leider van de extreemrechtse Griekse partij Gouden Dageraad, Nikos Mihaloliakos, wordt eind september door politie uit het hoofdbureau in Athene geleid. Mihaloliakos werd gearresteerd op verdenking van het vormen van een criminele organisatie. Zijn partij was eerder onderwerp van politieonderzoek na een fataal steekincident met een Irakese immigrant. Die actie droeg de signatuur van de Gouden Dageraad, aldus de politie.
AP / Angeliki Panagiotou
De voormalig premier van Italië Silvio Berlusconi houdt eind november even pauze tijdens een bijeenkomst van aanhangers voor zijn in huis in Rome. Terwijl de senaat nog moest stemmen over zijn lot of hij in het parlement mocht blijven na zijn veroordeling voor belastingfraude, riep hij die dag uit tot "een dag van rouw voor de democratie".
AP / Alessandra Tarantino
De Pakistaanse activiste Malala Yousafzai signeert in oktober haar memoires 'I Am Malala' tijdens haar boekpresentatie in het Southbank Centre in Londen. Malala, die zich in haar thuisland sterk maakte voor onderwijs voor meisjes, werd tijdens een aanval van de Talibaan door haar hoofd geschoten.
Reuters / Olivia Harris
Rob Ford, de burgemeester van Toronto, staat op 31 oktober de pers te woord over het politieonderzoek dat de titel 'Project Brazen 2' draagt. Ford kwam in opspraak omdat hij te zien was in een video waarin hij crack cocaïne rookt, maar volgens de burgemeester was dat geen reden om zijn ambt te moeten opzeggen.
Reuters / Mark Blinch
De in juli afgezette Egyptische president Mohammed Morsi (tweede van rechts) staat met drie andere leden van de Moslimbroederschap in een kooi in de rechtbank van Kairo op de eerste dag van zijn proces op 4 november.
Reuters / Stringer
Mohamad Assaf (22), de winnaar van de Arabische Idols, kust de Palestijnse president Mahmoud Abbas terwijl hij een diplomatiek paspoort overhandigd krijgt tijdens hun ontmoeting in de Palestijnse stad Ramallah in juli.
Reuters / Mohamad Torokman
De zojuist geabdiceerde prinses Beatrix legt haar arm op die van haar zoon, de net koning geworden Willem-Alexander, die met koningin Máxima op het balkon van het Paleis op de Dam staat tijdens de inhuldiging op 30 april.
Reuters / Dylan Martinez
Bram Moszkowicz hoort op 22 april het oordeel van de tuchtrechter aan in de rechtbank in Den Bosch. Moszkowicz is definitief uit de advocatuur gezet.
ANP / Jerry Lampen
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en leden van de hofhouding tijdens de inhuldiging van de vorst in De Nieuwe Kerk op 30 april.
ANP / Robin Utrecht
De Telegraaf opende dit jaar op de voorpagina met de melding dat oud-wielrenner Michael Boogerd heeft bekend in zijn loopbaan doping te hebben gebruikt. Boogerd zegt dat hij zich van 1997 tot het einde van zijn carrière in 2007 schuldig maakte aan epo, bloedtransfusies en cortisonen.
ANP / Robin Utrecht
Arjen Robben won op 25 mei na twee verloren finales in de Champions League eindelijk de cup met de grote oren. Het beslissende moment vlak voor tijd in de finale tussen Borussia Dortmund en Bayern München is hier vastgelegd: doelman Roan Weldenfeller wordt geklopt. Bayern München won met 2-1.
De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar 'Blade Runner' Pistorius staat in de rechtbank van Pretoria op 19 augustus, zes maanden na de vermeende moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Pistorius zou haar op Valentijnsdag met voorbedachten rade om het leven hebben gebracht, menen de aanklagers. Het proces van de atleet begint op 3 maart 2014.
EPA / STR
Bokser Badr Hari arriveert bij de rechtbank op dag twee van het proces waar hij terecht staat voor een opsomming van gewelddadigheden. Justitie verdenkt Hari onder meer van de poging tot doodslag op zakenman Koen Everink in juli 2012, tijdens dancefestijn Sensation in de Amsterdam Arena.
ANP / Jerry Lampen