Paus waarschuwt in nachtmis voor hoogmoed en egoïsme

Paus Franciscus kust een beeltenis van het kindje Jezus tijdens de nachtmis in de Sint-Pietersbasiliek.
Paus Franciscus kust een beeltenis van het kindje Jezus tijdens de nachtmis in de Sint-Pietersbasiliek. Foto AFP / Filippo Monteforte

Paus Franciscus heeft in zijn eerste kerstnachtmis in de Sint-Pietersbasiliek in Rome gewaarschuwd voor hoogmoed en egoïsme. In een korte preek in de bomvolle basiliek prees de paus Jezus voor zijn “nederige” begin als een “arm en kwetsbaar kind”.

Franciscus zei in zijn preek dat er in onze persoonlijke geschiedenis en in de geschiedenis van de wereld “zowel mooie als donkere momenten” zijn. Hij voegde toe dat “wanneer ons hart gesloten is, als we gedomineerd worden door trots, hoogmoed en egoïsme, er duisternis in en rondom ons is”. De paus stelde dat Jezus ons het goede voorbeeld heeft gegeven. “U bent groots, en maakte uzelf klein, u bent rijk, en maakte uzelf arm, u bent almachtig, en maakte uzelf kwetsbaar”, aldus Franciscus.

http://www.youtube.com/watch?v=PbApbOHm1uw

De paus heeft de eerste negen maanden van zijn pontificaat aangegrepen om de aandacht te vestigen op armoede en uitsluiting in de wereld en heeft geregeld kritiek geuit op de negatieve kanten van de vrije markt. Vanwege zijn morele leiderschap werd Franciscus door opinieblad TIME uitgeroepen tot Person of the Year.

Rond het middaguur spreekt Franciscus op het Sint-Pietersplein de zegen over de stad en de wereld (‘urbi et orbi’) uit, gevolgd door zijn kerstwens in vele talen.

    • Pim van den Dool