Paus vraagt om bescherming slachtoffers geweld in Syrië en Afrika

Paus Franciscus wuift naar het publiek vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek.
Paus Franciscus wuift naar het publiek vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek. Foto AFP / Filippo Monteforte

Paus Franciscus heeft in zijn kersttoespraak vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek de hoop uitgesproken dat de slachtoffers van geweld in Syrië en Afrikaanse landen op de bescherming van God kunnen rekenen. Ook benadrukte hij het belang van het helpen van migranten en armen.

De paus sprak even na twaalf uur het traditionele Urbi et Orbi, de zegen over de stad en de wereld, uit. In zijn kerstrede zei hij vervolgens te hopen dat Syrië in het nieuwe jaar gespaard zou blijven van nog meer lijden. Franciscus riep de strijdende partijen op het geweld te staken en toegang te verschaffen aan humanitaire organisaties die de oorlogsslachtoffers willen bijstaan.

Speciale aandacht had de paus ook voor de Centraal-Afrikaanse Republiek, volgens Franciscus een “vaak vergeten” land dat op dit moment wordt “verscheurd door een spiraal van geweld en armoede”. Hij sprak ook zijn zorgen uit over het opgelaaide geweld in Zuid-Soedan, dat door de recente spanningen volgens de paus in zijn voortbestaan wordt bedreigd.

Paus hoopt op snelle vrede in het Midden-Oosten

De paus vroeg God ook te zorgen voor “een goede toekomst” voor de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen, die komend jaar een overeenkomst moeten opleveren. Verder vroeg hij aandacht voor de slachtoffers van de terreur in Irak en de tyfoon op de Filippijnen en riep hij op tot het beschermen van allen die wegens het belijden van hun geloof worden vervolgd.

Ten slotte sprak de paus de hoop uit dat tragedies als de ramp met de migrantenboot bij Lampedusa, waarbij honderden doden vielen, niet meer zullen voorkomen. Als oplossing noemde de paus een ruimhartiger asielbeleid en het bijstaan van migranten.

    • Pim van den Dool