Moslimbroederschap blijft protesteren ondanks terreur-label

Egyptenaren bij een betoging voor Egypte in Den Haag.
Egyptenaren bij een betoging voor Egypte in Den Haag. Foto ANP/ Phil Nijhuis

De Moslimbroederschap blijft demonstreren, zelfs al wordt de organisatie nu in Egypte officieel aangemerkt als “terroristisch”. Dat heeft een leider van de Moslimbroederschap vandaag gezegd, meldt persbureau AFP.

Aanhangers van de beweging moeten vooral de straten op blijven gaan, zei Ibrahim Mounir vanuit Londen. Hij liet verder weten het besluit van de Egyptische interim-regering “ongeldig” te vinden.

Broederschap beschuldigd van aanslagen

De kwalificatie van de Broederschap als “terroristische organisatie” betekent dat leden, financiers en aanhangers buiten de wet worden gesteld. De verdreven president Mohammed Morsi was ook lid van de partij. Sinds hij op 3 juli werd afgezet, organiseert de beweging - die inmiddels verboden is - bijna dagelijks protestacties tegen de door het leger geïnstalleerde regering.

De interim-regering houdt de Moslimbroederschap verantwoordelijk voor verschillende aanslagen in Egypte, waaronder die op een politiebureau in Mansoura. Na die bomaanslag noemde kabinetswoordvoerder Sherif Shawki de groep al een terroristische organisatie “die bloed vergiet en knoeit met de veiligheid in Egypte”. De aanval werd opgeëist door de militante beweging Ansar Beit al-Maqdis.

De NOS legt kort uit wat er aan de hand is:

    • Laura Klompenhouwer