Meer dan dertig doden na explosie bij kerk Bagdad

Bij een explosie nabij een kerk in Bagdad zijn vanochtend minstens 35 mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AFP. Een autobom ontplofte in de buurt van de kerk en veroorzaakte veel slachtoffers doordat de gelovigen op dat moment net de kerk verlieten na de kerstmis.

De explosie vond plaats in de wijk Doura. Volgens de politie zijn vrijwel alle slachtoffers van de autobom christenen. Naast de tientallen doden vielen er zeker 56 gewonden.

Wie verantwoordelijk is voor de explosie is nog onduidelijk, maar vermoedelijk gaat het om een aanslag van de moslimextremisten van Al-Qaeda. De positie van Iraakse christenen is sterk verslechterd sinds de val van Saddam Hussein in 2003 doordat islamitische extremisten hun macht hebben weten te vergroten. Er zijn naar schatting nog 500.000 christenen in Irak, tegen ongeveer anderhalf miljoen vóór de Amerikaans-Britse invasie in 2003.