Kersttoespraak opnieuw uitgelekt - koning roept op tot saamhorigheid

De koninklijke kersttoespraak is voor het tweede jaar op rij vroegtijdig uitgelekt. Dat meldt nu.nl. Vorig jaar bleek de video van de toespraak van Beatrix al online te vinden, dit jaar staat het script van de Teletekst-ondertiteling op een onbeveiligde internetpagina van de publieke omroep.

Koning Willem-Alexander begin deze maand bij vertrek uit het Circus Theater na afloop van het Koninkrijksconcert. Foto ANP / Valerie Kuypers

De koninklijke kersttoespraak is voor het tweede jaar op rij vroegtijdig uitgelekt. Vorig jaar bleek de video van de toespraak van Beatrix al online te vinden, dit jaar staat het script van de Teletekst-ondertiteling op een onbeveiligde internetpagina van de publieke omroep.

De, zo bleek achteraf, laatste kersttoespraak van koningin Beatrix, lekte vorig jaar uit door een fout op een overheidsserver. Daardoor was de toespraak, die altijd eerder wordt opgenomen, dankzij de oplettende internetgebruiker Anne Jan Roeleveld al op 24 december te bekijken.

Het lek werd ook dit jaar ontdekt door Roeleveld. Tegenover NU.nl zegt hij dat de Rijksvoorlichtingsdienst qua beveiliging weinig geleerd lijkt te hebben:

“Opnieuw is de kersttoespraak voor 13.00 uur op een niet-beveiligde link te lezen. Erg pijnlijk voor de koning. Dit geeft aan dat er niet veel van geleerd is.”

NOS betreurt uitlekken kersttoespraak

Henk Brons, de directeur-generaal van de RVD, zei vanmiddag in een reactie tegenover NU.nl dat de tekst altijd pas na afloop van de uitzending op de site van het Koninklijk Huis wordt gezet. De fout blijkt inderdaad bij de NOS te liggen. De omroep zegt dat de toespraak is uitgelekt doordat iemand het ondertitelingssysteem van teletekst heeft gehackt.

De tekst is door de NOS vooraf naar de afdeling gestuurd die zorg draagt voor ondertiteling voor doven en slechthorenden. Daar stond het onbeveiligd op een website die benaderd kon worden door het adres in te typen in een browser. De tekst kon worden gevonden door de datumnotatie in het adres van de tekst van vorig jaar aan te passen, zoals Roeleveld deed.

De NOS zegt het incident “buitengewoon te betreuren”. Er wordt nog nagegaan hoe dit precies heeft kunnen gebeuren. De RVD is niet blij met de gang van zaken. Brons zei later vanmiddag tegen het ANP dat de NOS in strijd met de afspraken heeft gehandeld. “Dit had nooit mogen gebeuren, zeker niet na het uitlekken van de video van de koningin vorig jaar”, aldus Brons. De RVD wil met de NOS om tafel om over de kwestie te praten.

‘Kerst moment van bezinning op ons bestaan’

In zijn eerste kersttoespraak, die om 13.00 uur zou worden uitgezonden op Nederland 1 en Radio 1, noemt de koning kerst “een moment voor bezinning op ons bestaan”. Willem-Alexander zegt dat we met kerst herinnerd worden aan persoonlijk verlies en verdriet, verwijzend naar het verlies van zijn broer Friso dit jaar:

“Wie een dierbare heeft verloren, voelt in deze dagen de pijn extra scherp. Het besef opgenomen te zijn in een groter verband van familie en vrienden kan troost en kracht geven. Hun steun, vaak in stilte en op de achtergrond, stemt tot dankbaarheid.”

Willem-Alexander spreekt in de toespraak een speciaal dankwoord uit aan prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven voor het bijstaan van prinses Beatrix tijdens haar 33 jaar durende regeerperiode.

Bekijk hier de volledige kersttoespraak van koning Willem-Alexander:

‘Crisis doet sterk beroep op veerkracht Nederlanders’

De koning gaat in zijn toespraak ook in op de economische crisis, die ook dit jaar in Nederland zijn sporen achterliet. In 2013 is volgens Willem-Alexander “een sterk beroep gedaan op de veerkracht en het doorzettingsvermogen van grote groepen Nederlanders”. Het verliezen van je baan maakt mensen volgens de koning onzeker. “Zij voelen zich afhankelijk van maatschappelijke krachten waarop zij geen greep hebben.”

Speciale aandacht vraagt de koning ook voor de in zijn woorden “honderdduizenden” Nederlanders die kerst vandaag niet met familie of vrienden kunnen doorbrengen omdat ze moeten werken of eenzaam zijn. De koning doet een oproep hen niet te vergeten. “Zij zijn op zichzelf teruggeworpen en wachten vaak op een uitgestoken hand of een luisterend oor.”

Ook verderop in zijn toespraak doet de koning een oproep tot saamhorigheid. Vrede op aarde begint bij jezelf, stelt Willem-Alexander. “Ieder kan, op zijn of haar eigen manier aan die vrede bijdragen door verbindingen te zoeken.” Als voorbeeld van mensen die dat al doen noemt de koning mantelzorgers en vrijwilligers.

Terugkijkend op zijn inhuldiging op 30 april spreekt de koning van “een onvergetelijke ervaring”. “In die geest mogen we het jaar dat voor ons ligt met vertrouwen tegemoet zien.”

    • Pim van den Dool