Erdogan vervangt tien ministers

Erdogan tijdens een bijeenkomst van zijn partij, de AKP, eerder vandaag.
Erdogan tijdens een bijeenkomst van zijn partij, de AKP, eerder vandaag. Foto AFP/ Adem Altan

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vervangt tien ministers. Dat meldt persbureau Reuters vandaag. Zijn regering staat onder druk door een groot corruptieschandaal, waar ook de zonen van drie ministers bij betrokken zijn.

De minister van Binnenlandse Zaken Muammer Güler, minister van Economische Zaken Zafer Caglayan en Milieuminister Erdogan Bayraktar maakten eerder vandaag bekend op te stappen. Hun zonen behoren tot een groep van 52 mensen die in Turkije zijn gearresteerd op verdenking van corruptie. De verdachten komen vooral uit het kamp van premier Erdogan.

Erdogan naar president Gül

Erdogan was vanavond bij de Turkse president Abdullah Gül om een herschikking van het kabinet te bespreken. Voorafgaand aan dat gesprek was onduidelijk of Erdogan van plan was alleen de drie afgetreden ministers te vervangen, of verdergaande stappen te nemen. Nu blijkt dat hij de helft van zijn ministersploeg vervangt.

Corruptieonderzoek is “smerig complot”

Minister Caglayan sprak vanochtend na het aanbieden van zijn ontslag van een “smerig complot” tegen de regering. Erdogan heeft het corruptieonderzoek eerder gehekeld als een “smerig complot” van “internationale duistere kringen”, bewoordingen die hij ook gebruikte tijdens de anti-regeringsprotesten van afgelopen zomer.

In Turkije zien veel mensen in het corruptieonderzoek de hand van de invloedrijke Turkse islamgeleerde Fethullah Gülen, die een wereldwijd imperium leidt van scholen en welzijnsorganisaties. Aanhangers van Gülen bekleden hoge posities binnen politie en justitie.

Om hun macht te breken heeft Erdogan tientallen politiefunctionarissen ontslagen of overgeplaatst, onder wie de machtige chef van de politie in Istanbul. Ook dit weekend werden weer 25 politiechefs in Istanbul op non-actief gesteld.

De harde reactie op het corruptieonderzoek toont volgens analisten de autoritaire regeerstijl van premier Erdogan en deed sommigen twijfelen aan het zelfreinigende vermogen van zijn regering.

Verdeeldheid onder Turken

Sommige Turken zien het corruptieonderzoek als bewijs dat de regering van Erdogan niet deugt. In Istanbul verzamelden zich vandaag duizenden mensen op het Taksim-plein om het aftreden van de premier te eisen.