Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Dodental luchtaanvallen Syrië loopt op tot 410 - veel jonge slachtoffers

De brandweer in Aleppo blust een vuur dat is ontstaan na een mortieraanval.
De brandweer in Aleppo blust een vuur dat is ontstaan na een mortieraanval. EPA/ SANA

Het dodental door de luchtaanvallen op Aleppo in Syrië van de afgelopen tien dagen is opgelopen tot 410. Meer dan een kwart van de slachtoffers is kind. Dat meldt persbureau AFP op basis van gegevens van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

“Van 15 tot en met 24 december zijn 410 mensen overleden, van wie 117 kinderen, 34 vrouwen, dertig rebellen en negen jihadisten”, schrijft het observatorium. De luchtaanvallen gingen vandaag door op twee wijken van Aleppo; Sakhour en Jabal Badro.


Rebellen en jihadisten vechten zij aan zij tegen de regeringstroepen, die op hun beurt worden bijgestaan door shi’itische strijders van de Libanese groepering Hezbollah.

Human Rights Watch maakte vorige week bekend dat het sinds de derde week van november een toenemend aantal luchtaanvallen door de regering waarneemt in Syrië.

Bekijk hier een aantal van de amateurbeelden van de luchtaanvallen, verzameld door de NOS:

Aleppo, de tweede stad van Syrië, was voorheen een belangrijk economisch centrum. Sinds een offensief van de rebellen vorig jaar zijn grote delen van de stad verwoest. De stad is nu verdeeld: een deel is in handen van het regime en in een ander deel hebben rebellen de macht.

Volgende maand moet in Genève een vredesconferentie plaatsvinden over Syrië. De gematigde oppositie zou onderling verdeeld zijn of ze wel moet deelnemen aan de conferentie.