Beste van het web-awards: de tien beste doelpunten van 2013

Zlatan Ibrahimovic van Paris Saint-Germain scoorde tijdens het Champions League-duel tegen Anderlecht vier keer. Al in de eerste helft bezegelde hij zijn hattrick. AFP / Franck Fife

Wat was het een karwei om de mooiste doelpunten van 2013 terug te brengen naar tien stuks. De commissie-Goal van het Weekend weet het beter en wijkt op liefst vijf plaatsen af van de wat plichtmatige top-10 waar de FIFA onlangs mee op de proppen kwam. Plus: wij presenteren hét voetbalmoment van 2013 als bonus!

Een rangschikking aanbrengen onder deze kroonjuwelen der goals uit 2013 is welhaast onmogelijk. Kiest u zelf, of liever: geniet gewoon van de beste treffers van afgelopen jaar. Enjoy!

Nemanja Matić (Benfica) 13 januari tegen FC Porto

Al geruime tijd doet het gerucht de ronde dat Chelsea Matić (oud-Vitesse) wil kopen. Dat zou op zich niet bijzonder zijn, ware het niet dat Chelsea de Serviër in 2009 al eens kocht om hem in 2011 van de hand te doen aan Benfica. En daar deed hij in de topper tegen Porto het volgende:

Gonzalo Higuaín (Real Madrid) 6 april tegen Levante

Het is een van de meest fantastische goals uit het jaar 2013. Dat is althans onze bescheiden mening. Onbegrijpelijk dat de FIFA deze niet heeft opgenomen in de nominatielijst voor de Puskás Award. Maar ja, de organisatie van Sepp Blatter staat er dan ook niet om bekend besluiten te nemen die voor het gezonde voetbalverstand te volgen zijn.

Antonio Di Natale (Udinese) 7 april tegen Chievo Verona

Hij telt niet meer dan 1,70 meter en is daarmee exact één cm groter dan Lionel Messi. Alleen is Di Natale inmiddels 36 jaar oud, wat hem niet weerhoudt van een weergaloze vorm als doelpuntenmaker. De in Napels geboren 42-voudig international hoopt nog steeds op een plekje tussen andere Azzuri die naar het WK in Brazilië mogen.

Franck Ribéry (Bayern München) 19 mei tegen Borussia Mönchengladbach

Ook deze had echt niet misstaan als kandidaat voor de FIFA Puskás Award, maar ja… Wij willen ‘m je zeker niet onthouden. Uitgeroepen tot Goal van het Weekend van maandag 21 mei en dat is maar goed ook: een uithaal om van te watertanden en wat vliegt-ie ook smakelijk in de touwen. Merci, Franck. Bon appetit!

Neymar (Brazilië) 15 juni tegen Japan

Wat een aangenaam toernooi werd die Confederations Cup afgelopen zomer. Al was het maar om te zien dat Spanje kwetsbaar kan zijn (3-0 onderuit in de finale tegen Brazilië). En verder toonde Neymar aan de hele wereld waarom FC Barcelona hem tot de op een na duurste aankoop van de club ooit maakte.

Daniel Ludueña (Pachuca) 27 juli tegen Tigres

Dat was feest op reeds de tweede speeldag van de Apertura; het voorwinterse deel van de Mexicaanse eredivisie. Wat een heerlijke goal van Ludueña, die kort na rust het duel besliste met deze treffer:

Peter Ankersen (Esjberg) 10 augustus tegen Aarhus GF

Zelden zien we iets uit de Deense competitie de Noordzee oversteken, anders dan spelers an sich. Om de zeer aangename doelpunten staat de Superliga niet echt bekend. Ankersen wist de aandacht deze zomer toch even op zich gevestigd dankzij deze veeg:

Jack Wilshere (Arsenal) 19 oktober tegen Norwich City

Waarschijnlijk de meest twijfelachtige goal in dit rijtje. Was het een staaltje subliem tiki-taka van The Gunners of viel de bal louter per toeval voor de voeten van Wilshere nadat een uit de hand gelopen een-tweetje bijna onderschept werd door de Norwich-defensie? De waarheid zal zoals gewoonlijk wel ergens in het midden liggen en het zal ons eerlijk gezegd een worst zijn. Zeer aangenaam:

Pajtim Kasami (Fulham) 21 oktober tegen Crystal Palace

Een in Macedonië geboren Albaniër en uitkomend voor Zwitserland terwijl hij in de Engelse Premier League zijn geld verdient. Kasami rammelde de bal op een doordeweekse avond in de netten waardoor de goal wat minder aandacht kreeg dan-ie verdiende. De schoonheid kon uiteindelijk de baan van Martin Jol niet redden, maar daar zijn weinigen rouwig om zo lijkt het.

Zlatan Ibrahimović (Paris Saint-Germain) 23 oktober tegen Anderlecht

Hij trok Anderlecht die avond eigenhandig volledig uit elkaar. Zlatan wist het net vier keer te vinden in een wedstrijd die eindigde in 0-5 en de Belgen compleet kansloos en verbouwereerd achterliet. “Afgeslacht” schreeuwde een enkele kop de volgende ochtend. Niet in de laatste plaats vanwege de verscheurende uithaal van Ibra waarmee hij zijn hattrick al in de eerste helft bezegelde.

Bonus: voetbalmoment van het jaar

Oké, dit is het scenario: Watford en Leicester streden op 13 mei om een plek in de finale van de playoffs voor promotie naar de lucratieve Premier League, waar je alleen al aan tv-inkomsten tientallen miljoenen binnensleept. De eerste wedstrijd was geëindigd in 1-0 voor Leicester, in de return in Watford stond het vervolgens ver in blessuretijd 2-1 en dus overall 2-2. In de 96e minuut krijgen de bezoekers dan een onterechte strafschop toegekend na een schwalbe waar Luis Suárez voor zou applaudisseren én neemt die fopduiker ook nog eens zelf de pingel. Tsja, karma is a b*tch, zeggen ze wel eens.

De beelden zijn nu al historisch, maar het leukste is eigenlijk om het die hele climax te beleven via SKY Sports-reporter Johnny Phillips:

    • Jules Seegers