Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Amnestie voor Greenpeace-activisten Ubels en Oulahsen

Ubels (links) op 22 november na zijn vrijlating in Sint-Petersburg.
Ubels (links) op 22 november na zijn vrijlating in Sint-Petersburg. Foto EPA / Anatoly Maltsev

Rusland heeft de aanklacht tegen de Nederlandse Greenpeace-activisten Mannes Ubels en Faiza Oulahsen laten vallen. Dat hebben de organisatie en Oulahsen vanochtend gemeld op Twitter. Naast Ubels en Oulahsen is aan nog een reeks actievoerders van Greenpeace gratie verleend.

De activisten moesten vanochtend voor een onderzoekscomité verschijnen waar zij de amnestie konden accepteren voor de aanklacht die hun ten laste was gelegd: piraterij en ‘hooliganisme’. Gisteren kreeg een eerste activist al gratie.

Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise UPDATE: #Arctic30 activists Mannes, Camila, Pete, Tomasz, Ruslan and Dima have now all had their cases officially dropped!
Twitter avatar faizaoulahsen Faiza Oulahsen Amnesty signed. Moonwalked out of the office of the Head of Investigative Committee. Had to show off the dance moves I practiced in prison.

Activisten gearresteerd wegens enteren

Ubels, Oulahsen en 26 andere activisten kwamen vorige maand al vrij. De activisten van de Arctic Sunrise hielden zich sindsdien op in een ‘safe house’, een veilige plek waar hun juridische hulp wordt geboden, waar tolken zijn, en van waaruit zij contact met de buitenwereld kunnen onderhouden. Greenpeace heeft per gevangene een borgsom van circa 40.000 euro betaald. Voorwaarde van de borgtocht was dat de activisten Sint-Petersburg niet zouden verlaten.

Nu de vervolging van Ubels en Oulahsen is gestaakt, kunnen zij naar Nederland terugkeren zodra zij een uitreisvisum hebben gekregen. Wanneer zij dat zullen krijgen is nog onduidelijk.

Ubels, Oulahsen en tientallen andere opvarenden van de Arctic Sunrise werden in september opgepakt nadat ze actie voerden tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Daarop enterde de Russische kustwacht hun schip. De arrestatie van Ubels en Oulahsen leidde tot een diplomatieke rel tussen Nederland en Rusland. Het Internationaal Zeerechttribunaal oordeelde vorige maand dat Rusland de activisten moest vrijlaten.