‘Weren buitenlanders uit coffeeshops is toegestaan’

Het weren van buitenlanders uit coffeeshops is niet in strijd met de Nederlandse grondwet of het internationale recht. Ook de inmiddels al afgeschafte wietpas was juridisch toegestaan, concludeert advocaat-generaal Leen Keus in een advies aan de Raad van State.

De gesloten coffeeshop Easy Going in Maastricht.
De gesloten coffeeshop Easy Going in Maastricht. Foto ANP/ Marcel van Hoorn

Het weren van buitenlanders uit coffeeshops, het zogenoemde ingezetenencriterium, is niet in strijd met de wet. Ook de inmiddels al afgeschafte wietpas was juridisch toegestaan, concludeert advocaat-generaal Leen Keus in een advies aan de Raad van State, dat vandaag naar buiten is gebracht.

De Raad van State moet zich begin volgend jaar uitspreken over de sluiting van twee coffeeshops, de Toermalijn in Tilburg en Easy Going in Maastricht. Die moesten beide dicht, omdat ze zich niet hielden aan de regels. Coffeeshops mochten volgens de regels alleen leden toelaten (beslotenclubcriterium) en alleen volwassenen uit Nederland (ingezetenencriterium). Vanaf 1 januari geldt alleen het ingezetencriterium nog, een proef met de wietpas mislukte. Te weinig mensen wilden lid worden, waardoor er alsnog veel overlast door illegale straathandel ontstond.

‘Niet discriminerend’

Het is volgens advocaat-generaal Keus niet discriminerend om buitenlanders te weren uit coffeeshops. Het heeft “geen ongeoorloofde discriminatie tot gevolg” en dus “maakt het criterium geen inbreuk op de discriminatieverboden in de grondwet, het internationale recht en het Europese recht”. Het beslotenclubcriterium is niet in strijd met de vrijheid van vereniging en de eerbieding van het privéleven. De Raad van State mag afwijken van het advies van Keus.

Burgemeester Hoes is positief

De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes heeft positief gereageerd op het advies van de advocaat-generaal, schrijft persbureau Novum:

“Ik zie de uitspraak van de Raad van State met vertrouwen tegemoet.”

Marc Josemans, eigenaar van Easy Going en voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshophouders in Maastricht (VOCM), is er minder over te spreken. Hij noemt het een “erbarmelijk advies”.