Waarschuwingen voor harde wind - platen waaien van PSV-stadion

Ook in Londen stormt het sinds gisteren behoorlijk.
Ook in Londen stormt het sinds gisteren behoorlijk. Foto EPA / Facundo Arrizabalaga

Weggebruikers moeten vanochtend rekening houden met een stormachtige wind en zware windstoten. Op de Wadden en in de kustprovincies kan het tot windkracht 9 komen. In het hele land geldt code geel, meldt het KNMI.

In IJmuiden en Texel werd gisteravond al windkracht 9 (zo’n 80 kilometer per uur) gemeten, meldt weeronline.nl. De zwaarste windstoot tot nu toe, van 115 kilometer per uur, werd vanochtend geregistreerd in IJmuiden.

Ook in de overige kustprovincies en het IJsselmeergebied komen vandaag windstoten voor tot ruim 100 kilometer per uur. In het binnenland is er eveneens kans op windstoten tot 100 kilometer per uur. Verkeer moet daar rekening mee houden, waarschuwt de ANWB. In de loop van de ochtend neemt de wind in kracht af. Bekijk hier een actuele windkaart in 3d.

Update 9.27 uur: platen van het PSV-stadion laten los, meldt wijkagent Raymond Vermeer:

Twitter avatar brigadierEHVgmu Raymond Vermeer Bij het #PSV stadion laten platen van de pilaren los. Gehele gebied afgezet rond stadion. http://t.co/ksfDKYjHBH

Journalist Fleur Besters van het Eindhovens Dagblad:

Twitter avatar FleurBesters Fleur Besters Platen waaien van PSV stadion af. Hulpdiensten ter plaatse.

Update 8.30 uur: Een Nederlands schip raakte vanochtend voor de kust van Noord-Frankrijk in de problemen door de harde wind. Een bemanningslid is overboord geslagen, melden Franse media. De Nederlandse kustwacht bevestigde dat later.

Het gaat om een vrachtschip van rederij Wagenborg uit Delfzijl, dat op weg was naar Wilmington in de Verenigde Staten. De man, naar verluidt een Oekraïner, raakte op zo’n 220 kilometer ten westen van Brest te water. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. De Franse kustwacht is naar de man op zoek. In Normandië zou ook een andere persoon om het leven zijn gekomen, 240.000 huishoudens zouden zonder stroom zitten.

De voorstellingen van de musical Soldaat van Oranje gaan vandaag niet door. Er zijn delen van het dak van het theater in Katwijk gewaaid, meldt de NOS.

Schade valt mee

De schade door de storm in Nederland lijkt vooralsnog mee te vallen, meldt persbureau Novum. De brandweer is op verschillende plekken wel druk met stormschade door afgewaaide takken en omgevallen bomen, maar voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Het is de derde keer dit jaar dat gesproken kan worden van storm. De eerste en zwaarste storm was op 28 oktober. De zwaarste windstoot die toen werd gemeten had een kracht van 152 kilometer per uur. Ook op 5 december stormde het. Op sommige plekken werd toen windkracht 10 gemeten.

Vliegverkeer ontregeld

Het vliegverkeer van en naar Rotterdam The Hague Airport ondervindt hinder van de harde wind, aldus Novum. Het vliegverkeer is ontregeld en reizigers moeten rekening houden met vertraging. Ook Schiphol en Airport Den Helder hebben last van de wind.

Meerdere vluchten van en naar Rotterdam hebben moeten uitwijken naar Schiphol. Reizigers die vandaag vertrekken wordt aangeraden de oorspronkelijke vertrektijd van de vlucht aan te houden. Als ze van een andere luchthaven vertrekken, worden ze daar met bussen heen gebracht.

Op Schiphol zijn onder meer door de uitwijkingen lichte vertragingen, maar de situatie is te overzien. “De wind komt voor ons uit een gunstige richting”, laat een woordvoerder aan Novum weten. Op Den Helder Airport zijn een paar helikoptervluchten geschrapt in verband met de harde wind.

Twee doden na storm in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië stormt het sinds gisteren ook behoorlijk. Twee mensen kwamen daarbij om het leven, meldt persbureau Reuters. Er liepen huizen onder en elektriciteit raakte voor zo’n vijfduizend huishoudens tijdelijk afgesloten door windstoten tot 135 kilometer per uur. Verschillende treinreizen, vluchten en ferry-overtochten zijn door het weer geannuleerd, terwijl een groot deel van het land voor Kerst naar familie af wil reizen.

Opvarenden van een ferry tussen het Franse Duinkerken en het Engelse Dover moesten de nacht op zee doorbrengen vanwege de storm, meldde de NOS. De veerboot van scheepvaartbedrijf DFDS Seaways kon door de harde wind de haven van Dover niet binnenvaren, omdat de haven werd gesloten:

Twitter avatar DFDSSeaways DFDS Seaways UK TRAVEL UPDATE: Due to severe weather @Port_of_Dover is currently closed. All Dover-Calais/Dunkirk sailings are currently cancelled.

Volgens de omroep is de veerboot nog steeds niet aangekomen. De verwachting is dat de boot rond negen uur alsnog de haven van Dover zal bereiken. Ook andere veerboten hadden te kampen met vertraging en annuleringen. Deze veerboten zijn in principe niet gemaakt om op te overnachten, omdat ze bedoeld zijn om het Kanaal snel over te varen.