VN sturen meer vredestroepen naar Zuid-Soedan - ‘duizenden doden’

Een groep gewonden, onder wie een vrouw met haar baby, is gisteren door de VN vervoerd van Bor naar Juba om te kunnen ontsnappen aan de vuurgevechten.
Een groep gewonden, onder wie een vrouw met haar baby, is gisteren door de VN vervoerd van Bor naar Juba om te kunnen ontsnappen aan de vuurgevechten. Foto AFP / Rolla Hinedi

De Verenigde Naties vrezen dat het dodental dat het geweld in Zuid-Soedan tot dusver heeft geëist tot in de duizenden loopt, zo heeft een woordvoerder tegenover de BBC verklaard. Vanavond stemde de VN-Veiligheidsraad unaniem in met het sturen van nieuwe vredestroepen naar het land.

In het land zijn al 7000 militairen en 900 politiemensen aanwezig, daar komen nu nog eens 5500 militairen en 423 politiemensen bij. De uitbreiding van de vredesmissie zal zo snel mogelijk plaatsvinden.

De extra militairen worden overgeheveld uit Congo, Darfur, Abyei, Ivoorkust en Liberia. De VN willen verder gevechtshelikopters inzetten in Zuid-Soedan.

Massagraven ontdekt door de VN

Eerder vandaag maakte de VN bekend dat er diverse massagraven zijn ontdekt in Zuid-Soedan. Een van de graven bevindt zich in Bentiu, in de olierijke deelstaat Unity. Hier zijn zeker 75 lichamen aangetroffen. Volgens de VN zijn ook ten minste twee andere massagraven ontdekt in de hoofdstad Juba. De slachtoffers in Bentiu zijn volgens een woordvoerder van het mensenrechtenbureau van de VN in Genève vermoedelijk leden van de Dinka-stam, die behoorden tot het Volksbevrijdingsleger SPLA.

Medewerkers van de VN in Zuid-Soedan stellen een onderzoek in. Het sinds 2011 onafhankelijke Zuid-Soedan is anderhalve week in de greep van etnisch geweld tussen Dinka en Nuer na de mislukte couppoging in het land. De onlusten komen voort uit een ruzie tussen president Salva Kiir en de voormalig vice-president Machar, die in juli werd ontslagen. Machar zit volgens Kiir achter de mislukte staatsgreep. Machar op zijn beurt zegt dat Kiir onder het mom van een coup zijn tegenstanders uit wil schakelen.

Duizenden vredesmilitairen aanwezig

De VN hebben nu zo’n 6.800 vredesmilitairen en zevenhonderd politieagenten gestationeerd in het land. De kans is groot dat de Veiligheidsraad snel instemt met het voorstel van Ban Ki-Moon om nog eens 5000 blauwhelmen in te zetten, zeggen bronnen aan Reuters.

http://www.youtube.com/watch?v=GItY9X-HfD0

Er komen steeds meer berichten naar buiten vanuit Zuid-Soedan over wraakacties tussen stammen. President Salva Kiir en zijn rivaal, voormalig vicepresident Riëk Machar, zeggen beiden te willen praten om het geweld te stoppen, maar het regeringsleger dreigt met een offensief tegen de aanhangers van Machar in de stad Bor en Machar stelt voorwaarden aan het vredesoverleg.

Alleen spoedig vredesoverleg tussen de twee protagonisten lijkt een burgeroorlog nog te kunnen voorkomen, zo schrijft correspondent Koert Lindijer vandaag in NRC Handelsblad. Lindijer:

“Het politieke conflict binnen de regeringspartij SPLM lijkt steeds meer over te slaan naar de straat. Ministers van de buurlanden Kenia, Oeganda en Ethiopië pendelen in de regio om op het allerlaatste moment nog een burgeroorlog te voorkomen. Ook de Verenigde Staten stuurden een hoge gezant.

Ruim 40.000 ontheemde Zuid-Soedanezen schuilen in kampen van de VN in Bor en Juba. De meeste commerciële vluchten van Oost-Afrika naar Juba zijn geannuleerd. In de Keniaanse havenstad Mombasa stapelen geïmporteerde goederen voor Zuid-Soedan zich op. In Juba kan een nijpend tekort aan voedsel en brandstof ontstaan.”