Terugkijken: slot van Mark vs. Rita - hoe Verdonk zich niet gewonnen gaf

Rita Verdonk gaf zich na de verloren strijd om het lijsttrekkerschap van de VVD niet gewonnen en sloeg hard terug bij de landelijke verkiezingen. Daar kreeg ze zelfs meer voorkeursstemmen dan lijsttrekker Mark Rutte.

Still uit documentaire

Vorige week kregen we een kijkje achter de schermen bij de bittere strijd om het VVD-lijsttrekkerschap in 2006 en zagen we hoe zeven jaar later de wonden blijkbaar nog steeds diep zijn. In deel twee, gisteren uitgezonden, zagen we hoe Verdonk een nieuwe kans grijpt bij de landelijke verkiezingen. Kijk het slot van de documentaire hier terug.

Rita Verdonk legde, tegen de verwachting van velen, het af tegen Mark Rutte in de strijd om het lijsttrekkerschap van de partij. Maar daar liet ze het niet bij. Bij de landelijke verkiezingen, later dat jaar, voerde ze campagne voor zichzelf en niet voor Rutte. Dat werd succesvol: voor het eerst in de Nederlandse politieke geschiedenis haalde een nummer twee op een lijst meer stemmen dan de lijsttrekker.

Maar met die uitslag werd door de VVD maar weinig gedaan, tot grote onvrede van Verdonk. Er volgde een tactisch spel tussen beide kanten.

De botsing tussen Ed en Frits

Vorige week kregen we een interessant kijkje in de eerdergenoemde strijd om het lijsttrekkerschap. Het leek erop dat Rutte geen tegenstand zou krijgen, maar Verdonk bleek een waardig concurrent. Dit tot frustratie van enkele mensen in de VVD-partijtop. Een conventionele documentaire, zei NRC-redacteur Pieter van Os erover, tót de laatste tien minuten. Daarin botsen de campagneleiders van beide kampen, Ed Sinke en Frits Huffnagel, zeven jaar later weer over de lijsttrekkersstrijd:

“Mooiste moment: Huffnagel wil niet verder en zoekt naar de uitgang. Daarvoor moet hij tientallen meters lopen. Hij negeert het verzoek van de interviewer om meer vragen te beantwoorden. Hij was toch de winnaar? Hij loopt geforceerd nonchalant. Rustig. En toch stijf van woede.”

Kijk hier het eerste deel nog eens terug: