Supervrouw Sarah, strijdster voor echte Kerst

Thuis bij de Palins is Kerst nog christelijk // iPod-bezitters bedreigen dat // In een sentimenteel én strijdbaar boek geeft Palin inkijkjes in een wereld die wij niet kennen

foto getty images

verslaggever

In de VS hebben ze hun eigen zwartepietendebat: de ‘War on Christmas’. De ingrediënten zijn dezelfde als hier: een autochtone, traditielievende groep vreest dat de eigen cultuur verdwijnt. In de War on Christmas is dat het christendom, dat door een sluw verbond van commercie, media en politiek de marge in wordt gedrukt.

Sarah Palin, voormalig vicepresidentskandidaat en heldin van religieus rechts, levert met haar nieuwe boek, Good Tidings and Great Joy. Protecting the Heart of Christmas, een bijdrage aan de Oorlog. Haar boodschap: de liberals proberen Christus uit Kerstmis te halen. Dit is onderdeel van hun poging om het christendom in heel Amerika uit het openbare leven te verbannen. Als conservatieven niet terugvechten, gaat het echte Amerika ten onder, aldus Palin.

Het boek is verschrikkelijk sentimenteel. Het begint met een lange beschrijving van de kerstdagen bij de Palins, die altijd hetzelfde script volgen. Sarah verstopt cadeautjes in de tuin, de familie zit bij de kerstboom, er wordt gegeten en gezongen, Sarah moet grienen bij het voorlezen van het kerstverhaal. De mannen in huize Palin hebben robuuste namen als Todd, Track, Trig en Tripp. Men beweegt zich voort op sneeuwscooters, deelt soep uit aan de armen, en geeft elkaar het liefst een mooi geweer cadeau.

Waarschijnlijk zijn deze passages bedoeld om de lezer een warm, donzig gevoel te geven, zodat de klap (‘ze willen Kerst van ons afpakken’) daarna extra hard aankomt.

Palin doet haar best deze klap zo gericht mogelijk uit te delen. Ze geeft vele voorbeelden van de ontkerstening van Kerst: winkels die ‘Merry Christmas’ verruilen voor ‘Happy Holidays’, gemeenten die kerststallen verbieden, scholen waar geen christelijke liedjes meer gezongen worden. Ze waagt zich zelfs aan kleine stukjes fictie, dystopietjes waarin liberals de vrijheid van religie vernietigen met hun politieke correctheid en hun christenhaat. Deze figuren schildert ze steevast af met iPods en veganistische hapjes, zodat de lezer weet om wat voor kosmopolitische verraders het gaat.

Maar ondanks alle clichés en paranoia is Good Tidings and Great Joy een interessant boek, omdat het een inkijkje geeft in een wereld die de meesten van ons vreemd is. In Nederland wordt de naam Palin gewoonlijk in één zin genoemd met woorden als ‘gestoord’ en ‘krankzinnig’. Maar als Palin echt gestoord was geweest, had ze wel in een inrichting gezeten in plaats van (tot voor kort) op een gouverneurszetel in Alaska. In Amerika zijn velen fan van haar, en wie dit boek leest zal misschien begrijpen waarom.

Sarah kent de Waarheid

Om te beginnen presenteert Palin zichzelf als supervrouw: sterke politica, geëngageerd gemeenschapslid, zorgzame moeder. Iemand die jaagt en koekjes bakt, een staat bestuurt en lekkers uitdeelt aan de armen. Erg likable dus, en des te zieliger dat ze door de ‘Lamestream Media’ wordt uitgekotst – zoals ze niet moe wordt in dit boek te beschrijven.

Dat een lieve, miskende vrouw tot de verbeelding spreekt kunnen wij in Nederland nog wel invoelen. Minder begrijpelijk voor ons, en des te fascinerender voor de lezer, is Palins patriottisme. In de VS is het voor mensen van alle politieke gezindten normaal om te zeggen dat Amerika uniek, magnifiek en exceptioneel is. Belangrijk zijn daarbij de ‘Amerikaanse waarden’ die het land zo buitengewoon hebben gemaakt. Palin waarschuwt voor de verloochening van deze waarden en daarmee voor het einde van Amerika as she knows it. Deze retoriek kent in Amerika een lange traditie. Onder anderen John F. Kennedy en Ronald Reagan noemden de VS exceptioneel. Palin citeert JFK, die ooit heeft geschreven: ‘We in this country are – by destiny rather than choice – the watchmen on the walls of World freedom.’

Stel je voor dat Mark Rutte zoiets zou zeggen. We zouden allemaal hard lachen.

Een ander punt waarop Palin voor ons onbegrijpelijk is – misschien zelfs gestoord – is haar rechtlijnige, compromisloze, bijna fundamentalistische redeneertrant. In haar leven is geen plaats voor ironie en relativering, zeker niet als het om religie gaat. Sarah kent de Waarheid, en de weg naar deze waarheid is een Strijd. Aan de betekenis van Jezus Christus mag niemand tornen. Ons hele waardenstelsel zou zonder zijn christelijke wortels als een mislukte flan in elkaar zakken, waarschuwt Palin. Vandaar dat ze aan Jezus moet denken als ze soep uitdeelt.

In Amerika gaan moraal en kitsch makkelijker samen dan bij ons. Daar word je niet meteen uitgelachen als je bombastische taal gebruikt. Ziehier Palins succes en ons onbegrip ervoor.

Voor Sarah Palin zijn sommige dingen nog heilig – en dat werkt op onze zenuwen. In het seculiere, postmoderne Nederland is het gebruikelijk alles te bekritiseren en belachelijk te maken. Kerst wordt door velen gezien als een hinderlijke traditie die niets te maken heeft met religie. We maken ons hier meer druk om de openingstijden van Albert Heijn en de komst van schoonmoeder dan om de eeuwenoude waarden die we behoren te vieren tijdens Kerst.

Palins met sneeuw en Gods liefde overdekte Alaska is een wereld die in meerdere opzichten mijlenver van ons afligt. Dat is wat dit boek de moeite waard maakt.