Storm zorgt voor problemen in Groot-Brittannië en Frankrijk

Ook in Groot-Brittannië en Frankrijk veroorzaakt storm voor de derde keer in korte tijd flinke problemen. In Groot-Brittannië zijn al vier doden gevallen, in Frankrijk kwam een tiener om het leven, een ander raakte gewond toen een muur instortte.

Zee slaat over de pier in Esquibien, het westen van Bretagne, Frankrijk. De wind aan de kust bereikte snelheden van wel 100 km per uur.
Zee slaat over de pier in Esquibien, het westen van Bretagne, Frankrijk. De wind aan de kust bereikte snelheden van wel 100 km per uur. Foto ANP / Ian Langsdon

Ook in Groot-Brittannië en Frankrijk veroorzaakt de storm voor de derde keer in korte tijd flinke problemen. In Groot-Brittannië zijn al vier doden gevallen, in Frankrijk kwam een tiener om het leven, een ander raakte gewond toen een muur instortte. De oorzaak van deze storm is een lagedrukgebied ten noorden van Schotland.

In Engeland en Wales gaven de autoriteiten honderden waarschuwingen af voor overstromingen. 150.000 mensen zitten in het zuiden van Groot-Brittannië zonder stroom. Het vliegveld van Londen Gatwick had te maken met ernstige vertragingen, onder andere doordat de stroom uitviel in de noordelijke terminal. Ook reden er geen treinen vanaf het vliegveld.

In Frankrijk zaten ongeveer 240.000 huishoudens zonder elektriciteit door de storm. In Bretagne en Normandië kwamen windstoten voor van 130 km per uur. Ook hadden de spoorwegen te maken met ernstige vertragingen. De stad Morlaix in het Bretonse departement Finistère liep gedeeltelijk onder water.

Man overboord

Ook ferry-overtochten tussen beide landen zijn door het weer geannuleerd. Opvarenden van een ferry tussen het Franse Duinkerken en het Engelse Dover moesten de nacht op zee doorbrengen vanwege de storm. De veerboot van scheepvaartbedrijf DFDS Seaways kon door de harde wind de haven van Dover niet binnenvaren, omdat de haven werd gesloten. Ook andere veerboten hadden te kampen met vertraging en annuleringen.

Op de Atlantische Oceaan tussen Engeland en Frankrijk kwam een Russische zeeman om het leven toen hij overboord sloeg van een vrachtschip van rederij Wagenborg uit Delfzijl, dat op weg was naar Wilmington in de Verenigde Staten. De man raakte op zo’n 220 kilometer ten westen van Brest te water.

Ook Nederland last van storm

In Nederland gold vanmorgen code geel, inmiddels is dat ingetrokken. De zwaarste windstoot van 115 kilometer per uur werd vanochtend geregistreerd in IJmuiden. Door de harde wind kwamen bij het PSV-stadion platen los. Ook het vliegverkeer is ontregeld en heeft te maken met vertraging.

Update 17.01: Nederland krijgt vrijdag mogelijk te maken met de vierde storm van dit jaar met vergelijkbare windsnelheden als vandaag. Boven de Britse eilanden vormt zich opnieuw een lagedrukgebied en dat kan zorgen voor een zelfde situatie als vandaag, meldt weeronline.nl. De storm die vrijdag kan opsteken kan ook in Groot-Brittannië net als vandaag windkracht 12 halen.