Stop lekkende borsten, direct

Geen borstimplantaten meer tot ze veilig zijn // Dat eist een stichting in een rechtszaak van de staat

Tot vaststaat dat siliconenborstimplantaten veilig zijn, moeten zij niet meer worden gebruikt.

Dat eiste stichting Proefprocessenfonds Clara Wichmann gisteren van de staat in een procedure. Die wordt ook gevoerd namens de stichting Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen Implantaten (SVS).

De beide organisaties beginnen de procedure na een weigering van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om maatregelen te treffen tegen siliconenimplantaten. De Inspectie was vorig jaar gevraagd om ‘voorzorgsmaatregelen’ te treffen ten aanzien van deze protheses, met als uiterste mogelijkheid een verbod op het gebruik voor onbepaalde tijd. Ze wees dat verzoek af. Tegen dit besluit maken Clara Wichmann en SVS bezwaar.

Siliconenimplantaten zijn al langer omstreden, omdat veel draagsters klachten melden. De protheses kunnen lekken, en ze worden in verband gebracht met allerlei fysieke klachten. SVS heeft van ruim 3.500 vrouwen klachten ontvangen over problemen met borstimplantaten.

In de VS is wegens klachten over pijnlijke, lekkende of ontstekende siliconenprotheses voor miljoenen aan schadevergoeding uitgekeerd. De Franse fabrikant van PIP-implantaten, die vaak scheurden, is onlangs veroordeeld tot celstraf.

Volgens advocaat Tom Barkhuysen, die SVS en het proefprocessenfonds vertegenwoordigt, treden IGZ en Volksgezondheid onvoldoende op tegen omstreden siliconenimplantaten. De Inspectie verschuilt zich volgens hem achter elkaar tegensprekende onderzoeken.

Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) sprak eind vorig jaar het voornemen uit een onafhankelijk register van implantaten in te stellen. Maar volgens Barkhuysen is er tot nu toe „niets concreets gedaan”.

Esther Pans, advocaat bij Kennedy van der Laan te Amsterdam en specialist op het gebied van medische aansprakelijkheid, wijst erop dat de IGZ „actief en kritisch toezicht” hoort te houden. De Inspectie lijkt haar oordeel te baseren op eenzijdige bronnen, zegt ze, alleen fabrikanten en artsen.

Martin de Witte van SAP Letseladvocaten, met verschillende vrouwen met siliconenklachten in de praktijk: „Het is duidelijk dat de IGZ bij siliconen implantaten niet heeft opgelet – maar is dat onrechtmatig handelen? In Nederland is het ontzettend moeilijk om de overheid aansprakelijk gesteld te krijgen.”

Pans voorziet dat de rechter terughoudend zal zijn om de IGZ een bepaalde richting op te sturen. „Soms treedt de IGZ voortvarend op, maar helaas is mijn ervaring dat de IGZ ook vaak afwachtend, stroperig te werk gaat.”

Een proefproces als dit kan jaren duren. Met de vorige zaak waar het Proefprocessenfonds bijstand verleende, de toelating van vrouwen tot de kieslijst van de SGP, was ruim tien jaar gemoeid. De IGZ was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.