‘Stolte schond de regels van behoorlijk bestuur’

Bij nutsbedrijf is commissaris tegen regels benoemd en geld weg.

Wilbert Stolte, rijksvertegenwoordiger op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, is opnieuw in opspraak. Hij handelde in strijd met de regels door akkoord te gaan met de benoeming van een commissaris bij het water- en energiebedrijf Bonaire (WEB). Volgens de code Good Governance had de commissaris niet benoemd mogen worden.

Dat blijkt uit een rapport naar de misstanden bij nutsbedrijf WEB van het bureau SEO Economisch Onderzoek. Volgens het rapport, opgesteld in opdracht van onder meer minister Kamp (Economische Zaken, VVD), was sprake van „onbehoorlijk bestuur” bij WEB.

Bij de aanbesteding van een wind- en energiecentrale verdween bovendien 10 miljoen dollar (7,3 miljoen euro). Minister Kamp heeft dit gemeld aan het Openbaar Ministerie. Hij wil vervolgonderzoek.

Volgens het rapport heeft Stolte onvoldoende toezicht gehouden bij WEB. Hij handhaafde de integriteitscode niet en schond de beginselen van goed ondernemingsbestuur. Zo hield Stolte de WEB-directie en de gezaghebber (burgemeester) ten onrechte buiten informele afspraken en gesprekken over WEB.

Stolte houdt sinds 2011 namens de regering toezicht op de integriteit van het bestuur in Caraïbisch Nederland. Deze krant schreef eerder over de nauwe banden van de CDA’ers Stolte en Hans Hillen met de van fraude en valsheid in geschrifte verdachte politici Ramonsito Booi en Burney El Hage van de regerende partij UPB. Hillen en Stolte maakten tientallen businessclassreizen op kosten van Nederland en Bonaire. Stolte incasseerde hierbij dubbele daggelden.

Hierover schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) in een verklaring: „Naar aanleiding van het artikel in de NRC is nagegaan of in 2006 en 2007 sprake is geweest van dubbele declaraties, ten laste van zowel BZK als Bonaire. Gezamenlijk onderzoek door de rijksvertegenwoordiger en BZK bracht naar voren dat dit voor een totaalbedrag van 399,66 euro voor vergoedingen onbedoeld het geval is geweest. Om elke schijn van ondeugdelijkheid te vermijden heeft de rijksvertegenwoordiger dit bedrag reeds overgemaakt naar Bonaire.”

De grootste oppositiepartij in de eilandraad van Bonaire eist dat Stolte per direct opstapt als rijksvertegenwoordiger. Volgens de oppositie is de positie van Stolte onhoudbaar nu blijkt dat hij dubbel declareerde.

In het rapport over WEB worden Ramonsito Booi en Richard Hart (ex-casinobaas en familie van Booi) tot de hoofdverantwoordelijken gerekend voor het onbehoorlijke bestuur. WEB werd gebruikt voor politieke doeleinden, zoals het benoemen van partijgenoten, vrienden of familie als commissaris of adviseur. Een daarvan is Richard Hart. Hij werd in 2011, tegen ambtelijk advies in, door toenmalig CDA-minister Piet Hein Donner ook benoemd tot voorzitter van de stichting SONA, die miljoenen ontwikkelingsgeld verdeelt in de Antillen.