Snowden ziet zijn missie als voltooid

Edward Snowden, de klokkenluider die gedetailleerde informatie over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA doorspeelde naar een aantal journalisten, ziet zijn missie als voltooid. In een lang gesprek met de Washington Post zei hij: „Ik heb al gewonnen. Zodra de journalisten aan de gang konden gaan, is alles wat ik heb proberen te doen gevalideerd. Want, vergeet niet, ik wilde de samenleving niet veranderen. Ik wilde de samenleving de kans geven te bepalen of zij zichzelf zou moeten veranderen.”

De verslaggever van de Post, een van de journalisten in wie Snowden zijn vertrouwen had gesteld, sprak veertien uur met hem op een niet nader aangeduide plaats in Moskou. Snowden vertelde dat hij daar sober leeft, als „een binnenkat”, met veel noedels en chips. Hij heeft tijdelijk asiel gekregen in Rusland, maar zei geen enkel akkoord met de Russische autoriteiten te hebben gesloten. „Als ik al een deserteur ben, ben ik gedeserteerd van de overheid naar de gemeenschap. [...] Ik werk om de NSA te verbeteren.”