Schippers: mededingingsregels voor regiomaatschap van artsen

Concurrentiewaakhond ACM moet te grote regionale maatschappen van artsen gaan ontbinden.

Medisch specialisten van naburige ziekenhuizen die samen een ‘regiomaatschap’ willen vormen (een soort bedrijf), moeten daar in de toekomst eerst toestemming voor vragen aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Bestaande regiomaatschappen kunnen voortaan worden ontbonden door de concurrentiewaakhond ACM (voorheen NMa) als ze in de regio te veel ‘marktmacht’ hebben.

Dit schrijft minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. De ‘Wet marktordening gezondheidszorg’ moet hiervoor worden aangepast.

Uit onderzoek van de NZa blijkt dat medisch specialisten uit verschillende ziekenhuizen in één regio steeds vaker samengaan. Vroeger hoorde een maatschap bij één ziekenhuis, nu gaan alle cardiologen van, zeg, drie ziekenhuizen in één regio bij elkaar. Of alle urologen van vijf ziekenhuizen in één provincie. Voordeel, schrijft de NZa, is dat meer artsen in één verband ruimte schept voor meer subspecialisatie.

Maar er zijn volgens de NZa, en Schippers, vooral nadelen voor de marktwerking die de prijzen van behandelingen moet drukken: fuserende maatschappen versterken zo hun positie ten opzichte van ziekenhuisdirecties en zorgverzekeraars. Ze kunnen niet tegen elkaar worden uitgespeeld bij de inkoop door de verzekeraar. Ze kunnen zelfs „onredelijke prijzen vragen voor de diensten van de regiomaatschap”, schrijft Schippers.

Bovendien kunnen ze door een groter verband (maatschap) eerder voldoen aan de ‘volumenormen’ die voor steeds meer operaties gelden: het medisch team in één ziekenhuis moet bijvoorbeeld minimaal vijftig keer per jaar een borstkankeroperatie uitvoeren, om die te mogen blijven doen. Hoe groter de maatschap – die dan bijvoorbeeld vijf ziekenhuizen bedient – hoe eerder de volumenorm wordt gehaald zonder dat individuele artsen beter worden in die ingreep.